Български   3640 NGOs




NGO Profile

Association "HobbySclub”

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Social
Other
 
Mission
Мисията на Сдружението е да работи за утвърждаване на хора с увреждания като равноправни членове на обществото, както и да поощрява и ...
 
Organization Targets
1. Да съдейства за пьлноценната интеграция на хора с увредено зрение в българското общество.

2. Защита общите интереси на членовете си на местно и национално равнище.

З. Подпомага развитието, реализацията и популяризирането на изявени интереси на своите членове в областта на културата, изкуствата, колекционерството, поддържането на собствено хоби.

4.Елиминиране на дискриминацията спрямо хора с физически увреждания в областта на икономическото развитие, заетост, социалното подпомагане, образованието, присъствието в медиите.

5. Борба за достъпна архитектурна среда.

6. Застъпнически действияв рамките на законите на Република България.

7 Равни права в образованието и на трудовия пазар.

8 Включване на хората с увреждания в социалните услуги.

9Подпомагане на дейността на специализираните държавни и общински органи работещи в полза на хората с увреждания.

10.Постигане и поддържане на европейските стандарти в социалната и културната сфери на обществения живот в България.

11.Взаимодействие с други неправителствени организации в страната и чужбина и всички дейности, които са в помощ и интерес на обществото и които не противоречат на законите на Република България.

12.Съдействие при създаване на връзки с европейски НПО, работещи в различните социални сфери

Last Project

Year:
"Повече алтернативи за хората с увреждания"
 
Description:
Проектът е посветен на 90годишнината на създаването на Съюза на слепите в България и трансграничното сътрудничество между организацията на незрящи в гр. Констанца /Румъния/ и СНЦ "Хоби С клуб"- Добрич /България/. Група от 70 човека с увреждания, посетиха Асоциация "Невасадорулор" като обмениха информация за трудовата заетост и социалната политика за хората със зрителни увреждания.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

1. Проект “Поощряване на възможностите и стимулиране на изявите на хората с увреждания”, финансираща организация Фондация “Развито гражданско общество” – 2000 г.

По проекта са организирани няколко изложби с произведения на хора с увреждания, осъществени са срещи с артисти, музиканти, творци и е издаден сборник “Да виждаш със сърцето си” с произведения на незрящи автори.

2. Проект “Когато сме с човек без зрение”, финансираща организация Фондация “Отворено общество”, гр. София, 2002 г. , период на изпълнение 11 месеца.

По проекта са извършени обучения на няколко целеви групи: таксиметрови шофьори, служители на реда, търговски работници , младежи (ученици, студенти) за адекватно поведение при среща с незрящ човек. Издаден е наръчник с превила за поведение при контакти с незрящи “Различието слепота”.

3. Проект ”Създаване и укрепване на институцията “омбудсман”/обществен защитник/ в Добричка област” разработен от Юридически съвет за европейска интеграция /ЮСЕИ/ - 2002г., финансиран от делегация на Европейката комисия по програма “Европейска инициатива за демокрация и човешки права”.

Пилотно прилагане в Добричка област на европейска практика за независим обществен контрол върху администрацията – чрез конституиране на длъжността “омбудсман”. Участие като партньори.

4. Проект “Поглед навън”, финансираща организация Център за независим живот гр. София и Програма МАТРА към Холандското външно министерство - 2003 г. период на изпълнение 4 месеца.

По проекта са осъществени контакти със сродни организации от страната за разширяване на мрежата от неправителствени организации с общи цели.

5. Проект “За да сме заедно”, финансираща организация Център за независим живот гр. София и Програма МАТРА към Холандското външно министерство – 2004г. период на изпълнение 4 месеца.

Проектът се състои от две части. Първата част е запознаване на деца до 14 годишна възраст с правилата за поведение при контакти с незрящи хора. Втората част е запознаване на лидери на неправителствени организации от осемте града в рамките на област Добрич с действащото законодателство, касаещо хората с увреждания.

6. Проект “Индустриално отглеждане на охлюви” разработен от Сдружение с нестопанска цел “Сътворение”, финансираща организация ФАР - 2004г. Участие като партньори.

Осигурени са 8 работни места за хора с по-ниска степен на увреждане. Хората са обучени, инструктирани и назначени на работа.

7. Проект “По стъпките на добруджанските митове и легенди”, финансиран от Община гр. Добрич - 2006г. период на изпълнение 4 месеца.

Проектът се състоя в екскурзия, с цел група интелектуалци и пишещи хора от Добрич да напишат книга за Добруджа.

8. Проект „Да стоплим сърцата си” към Министерство на културата – 2007г. период на изпълнение 1 месец.

В рамките на проекта нашата организация имаше възможност да се изяви в областта на певческото изкуство чрез участие на любителската група към СНЦ ”ХобиСклуб”, „Да останем млади” в общо 4 концерта с Коледно – новогодишен репертоар. При всеки концерт бяха изпълнени 20 хорови песни, 8 индивидуални изпълнения, хумористични етюди с Коледно-новогодишно съдържание.

9. Проект: „ За да можем заедно”, финансиран от Община Добрич – 2007г. период на изпълнение 6 месеца.

В рамките на проекта успяхме да изработим рампа-подходи за преодоляване на двете нива стълби до концертна зала на «Младежки дом» - гр. Добрич, което значително подобри достъпа на хора с двигателни увреждания и им осигури възможност да посещават култури прояви в една удобна и достъпна атмосфера.

10. Проект “Асистент на повикване”, който е алтернативна форма на социална услуга според концепцията на МТСП на територията на гр. Добрич от 01 октомври - 31 декември 2006 г., период на изпълнение 3 месеца.

11. Проект “Асистент на повикване”/рефинансиран/, който е алтернативна форма на социална услуга според концепцията на МТСП на територията на гр. Добрич от 02 юни – 31 декември 2007г. период на изпълнение 6 месеца.

Проектът се изразява в предоставяне на социална услуга „Асистент на повикване” на хора с увреждания и възрастни хора над 65 г. /придружаване до различни институции - здравни, административни, културни и др. заведения, пазаруване, попълване на документи, заплащане на текущи разходи и пр./ от асистенти, които са с по-ниска степен на увреждане. Същността на този проект е в изграждането на “Банка от асистенти”, които се намират на едно място /в офиса на организацията ни/ и при повикване по телефона се отзовават при ползвателите в удобно за тях време.

Направеният анализ на анкетните формуляри, попълвани от обслужваните лица, показа особено висока степен на удовлетвореност на бенефициентите по проекта и отрази реалните им нужди и потребности за пълноценна социална интеграция, което ни дава увереност и амбиция да продължим да полагаме усилия за предоставяне на социални услуги в направление обслужване и подкрепа на хората с увреждания.

12. Трансграничен проект с Румъния 2007г.

Проект ”Гледай по- внимателно около себе си” Финансиран чрез програма ФАР СВС 2004, Общ фонд на Малките проекти за Трансгранично сътрудничество Румъния - България период на изпълнение 6 месеца.

Участие като партньори, при което бяха обучени 16 незрящи и слабовиждащи лица от нашата организация и 16 незрящи и слабовиждащи лица от Румъния да работят с програма Jows 7.0

Jaws 7.0 е многофункционална програма за управление на компютъра с помощта на говорен синтезатор. Тази програма се нарича също така и програма за управление на речеви синтезатори посредством команди, задавани чрез комбинация от различни клавиши. За тези, които само са слушали за това как виждащите им приятели и колеги работят с "мишката", трябва да кажем, че Jaws 7.0 дава възможност на незрящия потребител да върши с помощта на клавишни комбинации всичко, което другите могат да постигнат с помощта на мишката.

13. Проект „Регулируем звуков светофар”, финансиран от местния бизнес 2008г.



Проектът се изразява в монтирането на усъвършенствана звукова сигнализация, която да дава възможност за регулиране силата на звука на 2 кръстовища, пред Общината и 2 превозни средства в гр. Добрич. Ползвахме опита и разработките на екипа на доцент Петър Балевски- Технически университет гр. Варна. и гр. Констанца /Румъния/.



14. Проект „Заедно да стоплим сърцата си”, Финансиране на граждански инициативи от бюджета на Община Добрич 2008г.



Имахме възможност в този проект, да се изявим в областта на певческото изкуство чрез участие на групата ни „Да останем млади” в общо 5 концерта с включени 20 хорови песни, 8 индивидуални изпълнения, хумористични етюди при всеки концерти за 15 октомври- Международен ден на "Белият бастун”; 13 ноември- Международен ден на слепите; 21 ноември – Ден на християнската младеж и семейство 3 декември – Международен ден на хората с увреждания и 22 декември - песни с Коледно – новогодишен репертоар и 1 възстановка на Бъдни вечер с коледуване. При всички заложени мероприятия, участие взеха самите хора с увреждания и възрастни, всеки според възможностите си.

И други………