Български   3643 NGOs




NGO Profile

Reason Institute

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
International and European issues, policies and research
Education
 
Mission
Институт „Разум” бе създаден през 2004 г. за да подпомогне разпространяването на модерни теоретични знания и практики за развитието на държавата, нейните институции и гражданското общество, както и да стимулира обществен дебат за постиженията и предизвикателствата пред демокрацията в България.
 
Organization Targets
Институт "Разум" е неправителствена организация, чиито основни цели са: 1) да насърчава развитието на образованието, науката, културата, гражданското общество, застъпничеството, човешките права и демокрацията; 2) да подкрепя съвременните политически, управленски и граждански идеи и ценности, и да дава възможности за научното представяне, разпространение и дебатиране на тези идеи и ценности; 3) да публикува научни статии в областта на социалните и хуманитарните науки; 4) да запознава българската общественост с класическите произведения на световната политическа мисъл; 5) да провежда теоретични дискусии и да публикува техните резултати.

Last Project

Year:
Изследване на Холокоста и подпомагане на новите поколения да се научат как да живеят заедно
 
Description:
Целта на настоящия проект е да инициира дебат в българското общество, който да доведе до по-нататъшна оценка на Холокоста, на основата на безпристрастен преглед на документи в България и изучаване опита на Румъния. Следвайки тази цел, проектът ще се фокусира върху:
Изследване: преглед на учебните програми и попълване на пропуските в образователната система; оценка на историческите факти, събиране на документи от държавните архиви в България и обобщение на добрите практики в Румъния; изследване на електронните медии и пресата за наличието на език на омразата; уроците, които сме научили от Холокоста, преименуването на българските турци в края на 80-те години, анти-ромските настроения;
Възпоменание: стартиране на серия от обществени обсъждания, относно необходимостта от въвеждане изучаването на Холокоста като пример, който да насърчи създаването на една гражданска култура, която да предпазва от бъдещо извършване на подобни престъпления.
Целевата група включва учители по история, университетски преподаватели, методисти и редактори по изготвянето на учебни планове и обучителни материали, представители на образователни отдели и музеи, представители на гражданското общество, журналисти, представители на ромската общност, жени от малцинствени групи и др.

History

Младите хора – посредници на промяната в обезлюдяващите се общности;

Спорни въпроси и представи при изучаването на българската и европейската история на XX век в българските основни и средни училища;

Комунистическите и нацистките престъпления срещу човечеството и българските исторически учебници за основните и средни училища;

България – 1968-ма. Медии и тоталитаризъм. 40 години след събитията в Чехословакия. (Софийското лято срещу Пражката пролет)