Български   3639 NGOs




NGO Profile

International Council for Cultural Centers

International Council for Cultural Centers

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Local initiative groups
Development of local communities
 
Mission
Сдружението се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Мисията му е да подпомагане на местното развитие и международен обмен между национални мрежи от общностни културни центрове, подобни на читалищата и домовете на културата, в страни от цял свят където такива национални и континентални сдружения съществуват. Засилване на ролята на младите хора в процесите на приемственост от по-вьзрастните поколения и на социална и културна инициативност в самодейните средища в България и по света за формирането на демократично местно самоуправление. Утвърждаване и популяризиране на три основни принципа, отговарящи на световните права на човека, за демократично функциониране на общностните културни центрове (3«с»-та): самостоятелност, самоуправление и самодейност. Свързване на самодейни средища в мрежи на социално и културно сьтрудничество на национално и на международно равнище.
 
Organization Targets
Организацията е създадена през 2008 г. като мрежа от читалища и техни подобни културни асоциации на общностни културни центрове от 50 страни в цял свят. През 2009 г. на мястото на стария занаятчийски дюкян на семейството на Надежда Савова, основател на М3С, в Габрово се експериментира и създава първата Хлебна Къща „Св. Христофор”, вече регистрирана като народно читалище “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011”. През 2010 г. отваря врати и втората Хлебна Къща в Златарица, а през 2013 г. трета хлебна къща в с.Лобош, близо до гр.Радомир. През 2014 г. отоври врати културен център "Хлебна къща" на Самоводската чаршия във Велико Търново, а в гр.Пловдив предстои да се ремонтира и отвори Хлебна къща в Стария град в непосредствена близост до Балабановата къща.

Last Project

Year:
Проект "Хляб за социална промяна"
 
Description:
Проект "Хляб за социална промяна" (2013 -2014) е финансиран от програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП, тематична област „Социално включване и овластяване на уязвими групи“ и тематичен приоритет „Разширяване на предоставяните услуги за подобряване на благосъстоянието на представители на целевите групи“ с основен партньор Български червен кръст - Пловдив, България.

Основната дейност на програмата „Мрежа хлебни къщи“ на Международен съвет на самодейните средища е насочена към постигане на общностна промяна и преодоляване на предразсъдъци и негативни нагласи на една група от обществото към друга. Това се постига чрез т.нар. общностни месения на хляб, които имат социален, терапевтичен и културно-образователен аспект.

Проектът „Хляб за социална промяна“ има за цел да „смеси“ хора от различни групи – маргинализирани общности, малцинства, роми, хора с увреждания, представители на НПО и институции, и тяхното включване в колективното месене на хляб да доведе до сближаване и прекрачване на съществуващите граници между обществото и отделните обособени затворени общности. Със средствата по проекта ще бъде извършен и ремонт на стара хлебопекарна в гр.Пловдив, в която ще се провеждат част от дейностите и общностните събития.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

Проект "Укрепване на Мрежата Хлебни Къщи в България" (2012-2014) е финансиран от фондация C.S.Mott, USA. Целта на проекта е да разшири и укрепи мрежата от Хлебни Къщи и инициативи с общностни месения на хляб чрез социално включване на маргинализирани общности в 5 града на България – Габрово, София, Пловдив, Стара Загора и Варна. Подцелите на проекта са да се повиши капацитета на местните координатори, да се развият обучителни програми и собствен метод на работа, за да се въвлекат в общи дейности хора от уязвими групи и да се изследват възможностите за развитието на Хлебните Къщи не само в културно-социален, но и в бизнес аспект като социална иновация и нова форма на социално предприемачество.



от 24 до 27 септември 2014 г. в гр. Велико Търново ще се проведе Първи световен конгрес на общностни културни центрове и техните мрежи. Конгресът е под официалния патронаж на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и планира участието на представители на национални мрежи от подобни на читалищата културни центрове от над 50 страни от Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Това е първата по рода си световна среща, така както и организацията ни домакин на събитието, Международният Съвет на Самодейните Средища (International Council for Cultural Centers), е единствената по рода си световна мрежа от национални мрежи на културни центрове, сродна на International Councils of Museums (ICOM), призната от UNESCO Culturelink и от IFACCA, International Federation of Arts Councils and Cultural Agencies.