Български   3642 NGOs




NGO Profile

Bulgariarian Translators` Union

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
Professional organizations
 
Mission
Издигане на качеството и културата на превода, опазване на чистотата на българския език и неговото обогатяване чрез превода; създаване на ...
 
Organization Targets
Развитие и утвърждаване на духовните ценности чрез обогатяване на националната култура с най-значимите постижения на световната цивилизация, както и представяне на българската култура в чужбина; съдействие за пренасяне у нас на чуждия опит и свободния обмен в областта на науката и техниката, общественото устройство, здравеопазването, образованието, комуникациите и други, съобразно потребностите на страната; обединение на усилията на членовете на съюза за повишаване на взискателността към качеството на превода и издигане на авторитета на българския преводач у нас и в чужбина; защита и подобряване на професионалното, творческото и социалното положение на преводачите, усъвършенстване на правното регламентиране и защита на преводаческата професия.

Last Project

Year:
Нищета и блясък на превода
 
Description:
Специален брой на списание ПАНОРАМА с непубликувани досега текстове по теория на превода на известни мислители.
Кръгла маса, посветена на превода на хуманитаристика на български език - закъсняло обсъждане на натрупани през последните 2 десетилетия проблеми, с участието на видни български философи, теоретици на превода и преводачи-практици.
Проектът се осъществи в партньорство с Катедра Теория на литературата на Факултета по славянски филологии на СУ.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
100 000 - 200 000

History

Традиционни годишни Национални прегледи на преводната продукция

2004 г. - "Преводът - мост за разбирателство"

2006 г. - "Диалог между културите"

2008 г. - "Когато превеждаме - ского общуваме"



Други:

2007 г. Международен конкурс за превод на чужди езици на произведение на Емилиян Станев



2008 г. "Упражнение по смях" - издаване на том с неиздавани досега комедии и трагедии на Бранислав Нушич и предоставяне на определен тираж от изданието на НАТФИЗ, за да се ползва в работата със студентите.

2008 г. "Намерени в превода" - брой на сп. ПАНОРАМА с участието на студенти от 6 филологически специалности на СУ и организиране на празник на превода в Соф. худ галерия

2009 г. Международен конкурс за превод на стихове на Никола Вапцаров