Български   3640 NGOs




NGO Profile

Social Association St. Andrew, a Bulgarian-German Non-Profit Organisation

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Ethnic issues
International and European issues, policies and research
Social
 
Mission
Основатели и членове на Социална асоциация "Св. Андрей" са Варненската и Великопреславска Митрополия, фондация Либенау, Германия, и фондация Св. Франциск Хайлигенброн, Германия. Партньорството е насочено към предоставяне на услуги в духа на християнството в областта на социалното, здравното и образователното дело. Партньорството бе основано на базата на общите идеи: 1. социално-благотворителната дейност е същностна задача на членовете основатели 2. чрез немско-българската съвместна дейност общото израстване в Европа трябва положително да се изпита чрез по-голямо качество на живота за хората от нейната източна част. 3. немските фондации с римо-католически произход и православната митрополия изпълняват тази служба в духа на църкви посестрими
 
Organization Targets
- придружаването на децата с установената концепция за кообразованието на български и ромски деца;

- подкрепа и придружаване на надарените ученици от интерната при смяна на училище и преминаване в по-висок образователен етап;

- социалното обргижване и снабдяване с храна на стари и нуждаещи се от грижа хора, които в своята липса на доходи трябва изцяло да се осланят на подкрепата на Социалната асоциация

- придружаване на ромски ученици от горните класове в час (т. нар. «STEP IN”)

- мобилна работа с младежи в ромските квартали

- квалификация на служителки и служители на място в практико-приложната и религиозна сфера

- обучение в практически способности за самоорганизация на родителите от Кичево и близките населените места, за да могат сами да излязат от безперспективната ситуация

Last Project

Year:
Мобилна социална дейност, Детски комплекс „Вяра, Надежда и любов”, с. Кичево
 
Description:
Детски комплекс ”Вяра, Надежда и Любов” разработи и внедри модел за социална интеграция и превенция на деца в риск на български и ромски деца ,живеещи в Община Аксаково.
Той се състои от седмична детска градина и „ Център за настаняване от семеен тип”. В комплекса живеят, възпитават се и учат 85 деца на възраст от 3 до 15 години, като 60 % от тях са на непрекъснат седмичен режим. Oсъществява се и мобилна работа за идентифициране на деца от рискови семейства, които живеят в бедност и лоши здравни и социални условия.С децата от детската градина ежедневно се провеждат учебно-възпитателни занимания по държавните образователни стандарти на МОН. Организирани са клубове по интереси - "Приложно изкуство", "Музика", "Спорт", "Аз готвя", "Библиотека".През ваканциите периодично се организират екскурзии,излети.. Социалните норми, християнските и културните ценности на обществото се възпитават както в ежедневието, така и в системни занимания по религия с православен свещеник от Варненската и Великопреславска Митрополия. За по-големите децата е осигурена възможност да посещават местното училище до обяд. Работим за интеркултурно образование на децата с цел съхраняване идентичността на всяка култура и превенция на етноцентризма.Като пример за успешна практика са съвместни проекти с родителите за подпомагане дейността на детския комплекс Работим с родители, които имат проблеми в курсове, образователни беседи и тематични срещи, практикуми, групови и индивидуални консултации,които се провеждат целогодишно.Крайно бедните семейства подпомагаме с дрехи,обувки,понякога и с хранителни продукти..
Периодично студентки от Института за социални професии гр. Равенсбург, Германия, са на тримесечна практика в детския комплекс по линията на програма ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ.
Детски комплекс е лицензиран със заповед № РД 14-4 /12.01.2001г. на МОН, а” Център за настаняване от семеен тип” има Удостоверение за регистрация за предоставяне на социални услуги: N 2296 /28.05.2007 г. и Лиценз за социални услуги от ДАЗД
N 0203 / 9.02.2007 г.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
200 000 - 500 000

History

14.12.1998

Основаване на Социалната асоциация.

Целта на Дружеството, съгласно устава, е: служение и изграждане в християнски дух на социални, здравни и образователни заведения.



20.04.1999

Регистрация на Социалната асоциация във Варна.



2000

Назначаване на първите служители и служителки в Социалното дело. Те изграждат контакти с деца и семействата им в селата около Варна. Начало на функциониране на Социалния патронаж - снабдяване с храна и медицинско обгрижване за нуждаещи се в района.



2001

Детският комплекс „Вяра, Надежда и Любов“ възниква след частичен ремонт на една сграда в с.Кичево, Варненска област. В нея множество деца от Община Аксаково намират своя втори дом.



2003

Българското Министерство на Правосъдието регистрира Социална асоциация „Св. Андрей”, като сдружение с идеална цел.

За първите деца от Детската градина в Кичево училището става задължително - за тях бива устроен интернат в съседство с училището!

Разширяване снабдяването с храна и основно обгрижване на нуждаещи се лица във и около Варна – с. Левски и с. Николаевка, гр. Балчик.



2004

Начало на помощта с топла храна чрез Социалната асоциация на наркозависими в Църковния център при храм „Св. цар Борис I” в кв. Аспарухово.



2005

Отпускане на допълнителни места за деца от предучилищна възраст. Чрез извършени ремонти се разширява и базата за ученици в интерната.

Въвеждане на Образователния проект „Step In“ за ромски тинейджъри в училище „Отец Паисий” – Варна със средства от Европейския Съюз.



2006

Откриване на реновирания Детски комплекс в с. Кичево.

По-нататъшно развитие на обгрижване по домовете чрез две социални помощнички.



2007

Община Варна поема финансова отговорност за проекта „Step In”, както и за разширяване на проекта в училището „Добри Войников” в с. Каменар.

Откриване на Кухня за топла супа през зимните месеци за 100 нуждаещи се съвместно с Община Варна, спонсорирана от BNP Pariba.



2008

СА «Св. Андрей» е българският партньор в проекта на ЕС “European Care Certificate“.

Начало на обучението на Варненските социални заведения за „Мобилна работа с младежи” съвместно с дружеството „Съучастие”, Международното дружество за мобилна работа с младежите в Щутгарт, финансирано от Община Варна и „Акция човек” от Бон.

Начало на проект „Религия за възрастни” – служителите в Детския комплекс в с. Кичево се запознават 2 пъти месечно с основите на Нашата Вяра.

Кухнята за топла супа през зимните месеци отново помага на нуждаещите се.



2009

Отбелязване през м. май на 10-ата годишнина от регистрацията и дейността на Социална асоциация „Св. Андрей” във Варна.

От 1 декември предстои да стартира отново проекта Топла супа за част от най-бедните варненци през зимните месеци отново помага на нуждаещите се, въпреки икономическата криза.