Български   3644 NGOs




NGO Profile

Bulgarian Association of EU Programmes Consultants

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
International and European issues, policies and research
 
Mission
Осъществяване на общественополезна дейност - създаване на единен стандарт на консултантските компании при оказване на услуги; създаване на етичен и професионален кодекс на консултантските организации; съдействие на общини и организации при подготовка и управление на проекти, свързани със социално значими и екологични дейности.
 
Organization Targets
1. Да допринесе със своите ресурси за развитието на европейските програми с оглед на по-ефективното им функциониране. 2. Да създаде и утвърди професионален стандарт в сектора на консултантските услуги, свързани с усвояването на средствата от европейските фондове и програми, както и Етичен кодекс. 3. Да постигне представителност на сектора на консултантските услуги, свързани с усвояването на средствата от европейските фондове и програми, пред отговорните институции. 4. Да участва на експертно равнище и като гражданска организация при изработването на политики в рамките на сектора. 5. Да внася в компетентните държавни органи предложения за промени в нормативната уредба, касаеща сектора, за създаване по съответния законов ред на правила, защитаващи правата на членовете на Асоциацията. 6. Да подпомогне и изиска създаването от страна на държавата на ефективни практики и механизми за борба с корупцията, конфликта на интереси и други подобни практики, които пречат на законосъобразното усвояване на европейските програми. 7. Да обобщава мненията и препоръките на гражданите и организациите, получатели на средства по европейски и други донорски програми и да ги предоставя на компетентните органи с препоръки за промени на неподходящи практики. 8. Да защитава интересите на професионалните консултантски организации, правата на консултантите и правата на получателите на безвъзмездни средства. 9. Да осъществява обмен на професионален опит между членовете . 10. Да предоставя референции на своите членове пред клиенти и институции. 11. Да въвежда в страната европейския и световния опит в консултантската пркатика и управлението на проекти. 12. Да съдейства за непрекъснато повишаване на квалификацията на човешките ресурси в сектора. 13. Да подпомага мероприятия на държавни органи и неправителствени организации в дейности, които съвпадат с целите на Асоциацията. 14. Да популяризира опита на други местни и чуждестранни организации със сходни цели и дейности при решаване на общи проблеми.

Last Project

Year:
Предложения на Българската Асоциация на Консултантите по Европейски Програми /БАКЕП/ до Министъра на Околната среда и водите за подобряване на условията за кандидатстване и усвояване на средствата по ОП „Околна среда” 2007-2013 г.
 
Description:
Краткосрочни мерки за оптимизиране на изпълнението на ОПОС (Планиране и програмиране; Процес на оценка/ Изпълнение и плащане) и Дългосрочни мерки за оптимизиране на изпълнението на ОПОС, които изискват консултация с други институции. Направените предложения покриват целия проектен цикъл и представляват съвместната позиция на консултантски компании, членуващи в БАКЕП, които обединяват значим експертен капацитет по ОПОС, извън държавната администрация.

History

Официално входирани документи по функционирането на ОП : 1. Предложения на Българската Асоциация на консултантите по европейски програми за оптимизиране изпълнението на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013. 2. Предложения на Българската Асоциация на Консултантите по Европейски Програми /БАКЕП/ за подобряване на условията за кандидатстване и усвояване на средствата по ОП „Околна среда” 2007-2013 г. 3. I. Предложения за подобряване на условията за кандидатстване и усвояване на средствата по “Програмата за Развитие на Селските Райони” 2007-2013 г. 4. II. Предложения за подобряване организацията на обработка от страна на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция на заявленията за подпомагане и заявките за плащане по мерките от “Програмата за Развитие на Селските Райони” 2007-2013 г. (ПРСР) и приоритети във връзка с прилагането на мерките от ПРСР. 5. III. Допълнение №2 към Предложения за подобряване организацията на обработка от страна на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция на заявленията за подпомагане и заявките за плащане по мерките от “Програмата за Развитие на Селските Райони” 2007-2013 г. (ПРСР) и приоритети във връзка с прилагането на мерките от ПРСР. 6. IV. Официално становище на БАКЕП за „ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ”.