Български   3647 NGOs




NGO Profile

Bulgarian Memory Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
Children
 
Mission
Да насърчава и подкрепя национално отговорни приоритети и инициативи,и да работи активно за устойчиво развитие на българското гражданско общество,като използва културно-историческия ресурс на България и ценностите на Обединена Европа.
 
Organization Targets
Да популяризира Българско културно наследство

да подпомага реализацията на младите хора в България

интеграция на българите от диаспората

да подпомага инициативи за борба с демографската криза

Last Project

Year:
Образователно-развлекателен семинар за ученици от училища с български състав от историческата диаспора зад граница
 
Description:
150 ученици от училища с преподаване на български език от Р. Украйна;
Образователните инициативи на Фондация Българска Памет са насочени към реинтеграция и поддържане на българското самосъзнание и език сред всички бесарабски ученици от училища с български състав. От началото на 2008 г. фондацията провежда конкурси за писане на есе, съвместно с Асоциацията на българите в Украйна. Два пъти годишно 150 финалисти в конкурса „Моята мечта в България” посещават България на разноски на фондацията, в рамките на образователно-развлекателни семинари по българска история, традиции и обичаи. Фондацията запознава младите ни сънародници със специалните възможности, които предлагат за тях българските висши учебни заведения, както и с процедурите за кандидатстване. По време на едноседмичните си гостувания в България за участниците в семинара се организират и посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, където традиционно програмата завършва със аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – Звук и светлина". В рамките на инициативата фондацията е дала възможност на повече от 1000 деца от Бесарабска област в Р. Украйна и Р. Молдова да посетят България и да обмислят възможностите за продължаване висшето си образование, и перспективите, които страната ни предлага като член на Европейския съюз.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
100 000 - 200 000

History

Мисията на Фондация Българска Памет е да работи за реализация на съвременната идея за национална идентичност в перспективата на европейската ни принадлежност и равнопоставеност на диалога между културите. Основните инициативи и проекти на фондацията са насочени в изпълнение на мисията и приоритетите, посочени в учредителния акт:



Да разработва и реализира и спонсорира образователни инициативи за културна и икономическа интеграция на учащите в училища с български състав в българската историческа диаспора. Интеграцията на българските общности от историческата диаспора увеличават националното ни културно-историческо богатство и възможностите за реагиране срещу негативните демографски тенденции в дългосрочен аспект.



• Организиране на литературен конкурс „България в сърцето ми“ в училища с преподаване на български език в Бесарабска област, Р. Украйна и Р. Молдова:

- октомври, 2007 г.

- февруари, 2008 г.

- септември, 2008 г.

- февруари, 2009 г.

- септември, 2009 г.

• Образователно-развлекателен семинар за 40 деца от училищата с български състав от Бесарабска област, Р. Украйна. - награда за участие в конкурса „България в сърцето ми”. Варна – юли, 2008 г.

• Подписване на Споразумение за сътрудничество с Асоциация на българите в Украйна;

• Организиране на дарителска акция към Асоциацията на българите в Украйна и български културни центрове в Бесарабска област, февруари 2008 г. Дарени – учебници, учебни пособия, сателитни антени и предплатен абонамент за български телевизии.

• Посещение на Болградската гимназия по случай 150 години от нейното основаване и връчване на подаръци и Поздравителен адрес, април 2008 г.

• Срещи с представители на НПО и ръководството на единствения български университет зад граница в гр. Тараклия, Р. Молдова, април 2008 г.

• Организиране и провеждане на срещи с представители на общинските ръководства, директори на училища и детски градини в районите, компактно населени с български общности в Р. Украйна и Р. Молдова: Болград, Тараклия, Комрат, Кирсово, април 2008 г. Провеждане на срещи с вицепрезидента на Гагаузка автономия, Р. Молдова и с кмета на столицата Комрат, април 2008 г.

• Организиране и спонсориране на семинар за повишаване на езиковата квалификация на учители от детски градини с преподаване н български език от Тараклийска област, Р. Молдова, септември 2008 г.

• Организиране на Кръгла маса: “Политики към българите в чужбина“, фев 2008 г.

• Участие в кръгла маса, организирана от ДАБЧ относно Стратегията за българите в чужбина, февруари, 2008 г.

• Подготовка и провеждане на среща с Министъра на Образованието д-р Даниел Вълчев 13 юни 2008 г.



Представяне на проблемите с Постановление № 103 на МС от 1993 година за обучение на студенти с български произход в България, както и липсата на координация между институциите (МОН, ДАБЧ и МВР) относно процедурите за новоприетите студенти с български произход.



• Изготвяне и разпространяване на Информационна брошура за студенти от училища с български състав от Р. Молдова и Р. Украйна, съвместно с МОН, юни 2008 г.

• Учредяване на Културно-информационен център на българската общност в Комрат – столица на Гагаузка автономия, Р. Молдова. Официално откриване, 24 октомври 2008 г.

• Едноседмичен образователно-развлекателен семинар за ученици от училища с български състав от Бесарабска област – Р. Молдова, Р. Украйна:

- октомври, 2008 г. – 150 ученици от Р. Украйна и Р. Молдова;

- март, 2009 г. – 150 ученици от Р. Украйна;

- април, 2009 г. – 150 ученици от Р. Молдова;

- октомври, 2009 г. – 150 ученици от Р. Украйна;

- ноември, 2009 г. – 150 ученици от Р. Молдова.



Да разработва и финансира проекти за социализация на българското културно-историческо наследство. Устойчиво развитие, чрез обвързване на паметниците на културата и местата на национална памет с националната празничност, културния живот и образователните инициативи за най-младите.



Организиране на посещение и заупокойна молитва на българското военно гробище в Ново село, Македония:

- 6 май 2008 г;

- 6 май 2009 г.



Провеждане на експедиция за документиране на състоянието на български средновековни църкви и манастири в Пернишка област, юни 2008 г.

- Подготовка и откриване на пътуваща фотоизложба „Забравените български манастири и църкви из пернишкия край”. На 12.09.2008 изложбата бе открита и в Национален исторически музей, София.

Подписване на Споразумение за сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, юли 2008 г.



Подготовка и откриване на пътуваща фотоизложба „Кан Тервел, Свети Крал Тривелий – Спасителят на Европа”. След официалното й откриване от проф. Божидар Димитров в НИМ изложбата започна своята обиколка - в районните исторически музей на Кърджали, Благоевград, Варна, Бургас, Ловеч, Русе, Габрово и Тервел.



Подготовка и откриване на пътуваща фотоизложба „Старобългарската азбука и държавата на духа”. След официалното й откриване от проф. Божидар Димитров в НИМ изложбата започна своята обиколка - в градовете Банско, Якоруда и Цариброд – Р. Сърбия.

Взаимодействие с организации и институции, подкрепящи инициативи за борба с демографската криза в България – проблем с приоритетно значение от национален мащаб.



• Спонсориране на информационна борса в град Варна и ин-витро процедури за седем семейства, както и оказване на партньорска подкрепа на фондация „Искам бебе” около инициативите за развиване на социалната мрежа на семействата с репродуктивни проблеми в България;

• Споразумение за сътрудничество и съвместно разработване на проекти за реализиране на целите на кампанията Искам бебе.

• Организиране на публичен дебат на тема “Европейската и национална миграционна политика”., съвместно с Центъра за миграционни, етнични и бежански изследвания CERMES към НБУ . Ноември, 2008 г. - Френски културен институт, София.

• Организиране на отворен ден по проблемите на метода Ин Витро, съвместно с фондация „Искам бебе”. Община Варна – март, 2009 г.



Да насърчава възпитанието на младите хора в любов и зачитане на българската история, култура и национални ценности.



- Януари, 2009 г. - организиране на конкурс за есе „Моята мечта в България” в 31 училища от смесените райони в Югозападна България. Специална награда за шестимата финалисти - посещение на Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Николай Младенов.

- Едноседмичен образователно-развлекателен семинар за 150 участници в конкурса за есе „Моята мечта в България”. Април, 2009 г. – гр. Варна.

- Откриване на изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа” и организиране на хепънинг по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура. НИМ, София – май, 2009 г.

- Откриване на офис на Фондация Българска Памет в гр. Якоруда и организиране на ученически фестивал по случай Деня на народните будители – 1 ноември, 2009 г.

- Октомври, 2009 г. - организиране на конкурс за есе „Какво е Европа за мен” в над 40 училища от смесените райони в Югозападна България. Специална награда за първите шестнадесет отличени - посещение на Европейския парламент в Страсбург по покана на евродепутата д-р Андрей Ковачев.