Български   3642 NGOs




NGO Profile

INTERNATIONAL FOUNDATION FOR BULGARIAN HERITAGE PROFESSOR PETER DETEV

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Interest clubs
Arts and culture
Education
 
Mission
Фондацията разработва и предлага:

/1/ Ежегоден Форум „Дни на българското наследство” – пътуващ фестивал, който се провежда у нас и в чужбина.

/2/. Ежегоден Филмов Фестивал „Национален преглед за археологически и исторически филми”.

/3/. Международна лятна академия за опознаване на България.

/4/ Ежегоден фестивал „Български дни на наследството” в гр. Чикаго, САЩ.

/5/. Електронно списание „Българско наследство” (новоучредено)

/6/. Учредява награди;

/7/. Подпомага изследвания в областта на българското наследство;

/8/. Участва в международни образователни, културни и фестивални програми и проекти, международно сътрудничество в областта духовното и културното наследство, природознание, модерните изкуства и новите методи в образованието;

/9/. Съдейства на институции и организации у нас и в чужбина за дейности свързани с целите на Фондацията;

/10/ Фондацията подпомага своите членове при издаване на книги, организиране на изложби, експозиции, концерти, спектакли, права върху изобретенията, ноу-хау в сферата на българското наследство, авторски права и други обекти на интелектуалната собственост.

Дейностите на Фондацията не могат да се използват за политически, идеологически и религиозни цели.
 
Organization Targets
/1/.Да опазва и съхранява българското наследство и да го представя по света.

/2/. Да подпомага усвояването на традиционни умения и представяне на изкуството и културата в новите виртуални среди и модерни електронни форми.

/3/ Да е инкубатор на проекти подпомагащи културно-просветния и образователен

обмен у нас и по света.

/4/. Да осигурява творческа среда за общуване чрез културна продукция, партнирайки си със сродни институции, организации и творци.

/5/. Да подпомага развитието на талантите и уменията, както и на знанията за уникалните черти на българското наследство.

Last Project

Year:
"ДНИ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЛЕДСТВО" - безсрочен
 
Description:
ПЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
описание

ФИЛМОВА ПРОГРАМА 13 - 17 май гр. София
НАГРАЖДАВАНЕ на 18 май – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ

www.bulgarianfilms.com

Конкурсни категории:

АРХЕОЛОГИЯ И ИСТОРИЯ
(изследвания, интепретация на артефакти,
исторически паметници, документи, събития)

НАСЛЕДСТВО
(антропология, география, етнология, традиции, майстори на художественото творчество)


Конкурсът е за научни и научно-популярни филми. Във фокуса ни са новите арт технологии на виртуалната култура – стереоскопичното 3D кино, видеоарта, мултимедийните презентации, компютърната анимация, интерактивното видео, визуални ефекти, също и медийните иновации, вкл. живо видео и онлайн ТВ.
До участие се допускат лицензирани филмови и телевизионни компании, независими продуценти и авторски екипи (регламент и заявка за учстие на www.bulgarianfilms.com). Филмите ще оценява тричленно жури.

Централно събитие на филмовия фестивал е награждаването на отличените филми на Международния ден на музеите и галериите (18 май). Отворени сме за нестандартно показване на наградените филми. За провеждането на фестивала са необходими 4 дни преди награждаването. Ако заявените филми се окажат повече, ще въведем предварителна селекция.
На всеки филмов фестивал провеждаме и Национална конференция на тема „Културно наследство и нови технологии”, на която филмови специалисти, музейни работници и творци в новите виртуални жанрове дискутират различните си проблеми в търсене на път за създаване и промотиране на иновативни събития за културното наследство.

Иновации на Юбилейния филмов фестивал:

1. „Гостуващи филми” предоставени от международни институти и организации. Специална киновечер посветена на Нощта на музеите и галериите с представители на чужди кинофестивали.

2. В дните на Филмовия фестивал ще работи телевизионен онлайн канал „BULGARIAN HERITAGE FILMS” (www.ustream.tv/channel/Bulgarian-heritage-films), който ще излъчва в реално време филмите от конкурсната програма, интервюта с авторските екипи и традиционната конференция „Културно наследство и нови технологии”. Телевизионният канал ще предава за целия свят. Представяне на Американски археологически канал с филмов фестивал в Орегон, САЩ с неговия директор д-р Рик Петигрю (www.archaeologychannel.org), както и на телевизията Археологиа вива от Италия/
3. В Нощта на музеите (при наличие на спонсор) видео-стена ще представи Дневник на фестивал и лауреатите му. Допълнителни подробности ще публикуваме в програмата на филмовия фестивал и вестника „Юбилейни дни на наследството”.

4. На националната конференция “Културно наследство и нови технологии” водещи фирми-производителки ще демонстрират state-of-the-art-technology в Ден посветен на високите технологии. Специално представяне на новото стереоскопично 3D кино.

5. Ще поканим представители на работните групи към Министерството на културата за открити дебати по изготвяната Национална стратегия за развитие на българската култура.

History

ЮБИЛЕЙНИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО‘ 2012



Рождена дата на усилията „Българите да са част от паметта на земите ни” бе 1999 година, когато на Европейския месец на културата спонсорирахме балетния синкретичен спектакъл „Тракийски мистерии”, минал с голям успех в Античния театър с участието на балетното студио „Арабеск”. По-късно, през същата година, Община Пловдив взе решение да направи посмъртно за втори път проф. Петър Детев – наш патрон, почетен гражданин. Последва мултимедията „В зората на Европейската цивилизация”, на която се възхищаваха в Милано (Международна конференция „Културно наследство и нови технологии’ 2001 г.) и в Бостон ( „Музеи и Web 2002 г.” - http://www.archimuse.com/mw2002/papers/detev/detev.html).

В последвалите години се появи поредицата „Тракийската Атлантида”, от която до момента са издадени 4 тома. Последваха ги археологически и исторически филми със световно признание – „Страници от Вечния летопис на Пловдив”, „Историята на Античния театър на Филипопол”, „В зората на Европейската цивилизация” и т.н. Те са в златния фонд на археологическия канал на Америка (www.archaeologychannel.org), на италианския тв канал „Археология вива” и са носители на престижни отличия от реномирани фестивали.

Продължихме със списанието „Клуб Орфей – Легендата продължава” и електронното списание „Българско наследство”. В образованието, чрез нашия основател Й. Детев, въведохме обучение по мултимедия, компютърна анимация, интерактивно видео, публични виртуални медии. Разработваме, търсим и разпространяваме модерно кино и кибер изкуствата – стереоскопично 3D кино, видеоарт.

През 2011 година абсолютна новост за България бе Публичната виртуална мрежа, с финансовата подкрепа на програма „Европа” към Столична община, която обединява възможности за многоточкова видеоконферентна връзка, пълният файлов обмен между компютрите, живото видео и ТВ предаванията. Благодарение на нея имаме хиляди онлайн потребители.



За втори път ще проведем и МУЗИКАЛНА ПАНОРАМА „НИКОЛАЙ ГЯУРОВ” в гр. Велинград с подкрепата на Общината и Историческия музей. Предлагаме разпространение на филмите в училищната, музейната, галерийната и културно-просветната (библиотеки и читалища) мрежи. Натрупахме забележителна колекция от чудесни филми. Показваме ги в кинолектории сред учащата се младеж у нас и в чужбина – Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Велинград, Чикаго и Илинойския университет в Урбана Шампейн. Стремим се да популяризираме българското наследство като обединим усилията на филмовите дейци с тези на учените в областта на културното ни наследство. В тази инициатива откриваме голям потенциал за развитие на българското научно и научно-популярно кино.

По време на фестивалните дни нашата Публична виртуална мрежа „Bulgarian Heritage Films” отново ще предава на живо онлайн за целия свят.