Български   3642 NGOs




NGO Profile

Bulgarian organization of voluntary blood donation

Bulgarian organization of voluntary blood donation

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Healthcare, patients’ rights
International and European issues, policies and research
 
Mission
Задоволяване нуждите в здравеопазването от кръв и кръвни продукти, получени на 100 % от редовно, анонимно, доброволно и необвързано с облаги кръводаряване.
 
Organization Targets
Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) (Facebook: БОДК/BOVBD) е първото изцяло доброволческо сдружение в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Сдружението е с нестопанска цел, регистрирано през 2010 година в Съдебния регистър и в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които извършват общественополезна дейност.

Основна цел на сдружението е да насочи общественото внимание към проблемите, които произтичат от малкото доброволни кръводарители и липсата на достатъчни количества безопасна кръв за задоволяване нуждите в здравеопазването на България. Особено важно е да разкрием благоприятните аспекти на доброволното кръводаряване и вредните ефекти и рискове от събирането на кръв от платени донори, за да могат повече хора, чието здравословно състояние позволява, да станат доброволни кръводарители, без рискове за здравето си.

Сдружението предоставя информация, свързана с кръводаряването - нужда, предпоставки, противопоказания, кръвни центрове и т.н.; помага в случай на спешна нужда от кръв, подкрепя и организира акции и информационни кампании.

Създател, собственик и администратор на системата „Дари кръв – помогни или намери помощ“ с първото по рода си за България мобилно приложение за взаимопомощ.

Last Project

Year:
Дари кръв – помогни или намери помощ
 
Description:
През 2020 година, като част от усилията да преодолее проблемите, които възникнаха в резултат на пандемията с COVID-19 и благодарение на безвъзмездна техническа помощ, сдружението пусна в действие изцяло обновена и подобрена версия на мобилното си приложение „Дари Кръв“, налична вече за всички потребители на мобилни телефони с операционна система iOS или Android.
Мобилното приложение позволява регистрация както на кръводарител така и на нуждаещ се напълно безплатно в цялата страна. Потребителите могат да потърсят помощ, чрез спешен призив за набиране на кръводарители, да окажат помощ, да получават известия, както за спешни призиви, така и за кампании за доброволно кръводаряване, да разберат къде могат да дарят кръв или да се свържат с БОДК.

Целият процес за взаимопомощ e създаден и се администрира от сдружението и с помощта на технологиите се осигурява по-добра комуникация и бързина. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което възпрепятства евентуалните злоупотреби с нуждата и възможността да се поискат пари срещу кръв.

Приложението бе избрано за победител на публиката в категорията Mobile App 2020 в конкурса на bgweb.bg, което допълнително доказва и потвърждава неговото значение.


Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

- Заедно в различията - проект, в подкрепа на хората, засегнати от редки болести в България - http://bgblood.org/?p=1722

- Система Дари кръв - 2013-2020 - своеобразен двоен регистър – от една страна за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и от друга - за хората, които се нуждаят от кръв - http://bgblood.org/?p=2304

- Дари кръв – помогни или намери помощ - 2020 - https://bgblood.org/mobile/static-pages/mobile-store-links/