Български   3642 NGOs




NGO Profile

Greenwild

Greenwild

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Environment
Children
Social
 
Mission
НИЕ ВЯРВАМЕ В



отглеждането на щастливи и здрави децата



хуманното отношение към животните



творческото начало у всеки човек



добрите и лошите моменти в живота
 
Organization Targets
Фондация “Зеленодиво” е неправителствена организация за осъществяване на дейност в обществена полза, регистрирана по закона за юридическите лица с нестопанска цел. “Фондация Зеленодиво” има неполитически и нерелигиозен характер, като основните й сфери на дейност са екология и култура. По-долу е цитирана частта от Учредителния Акт на фондация “Зеленодиво”, в която са изброени целите на “Фондация Зеленодиво” и видовете дейност за тяхното постигане.



Цитат от Учредителен Акт на Фондация “Зеленодиво”



Чл. 5. Цели, които преследва “Фондация Зеленодиво” са:



1. Да спомага за повишаване на екологичната култура на обществото, в частност младите хора и децата;

2. Да работи за изграждане на позитивни нагласа и мислене у младите хора по отношение на опазването на околната среда, развиването на личностно самосъзнание и отговорност в тази връзка;

3. Да спомага за развиването на социално, етническо и интеркултурно разбиране и толерантност в обществото, в частност у младите хора и децата, като в тази връзка работи за развиването на мислене извън социални, етнически и културни шаблони и клишета;

4. Да спомага за успешното осъществяване на социална интеграция на младежи на национално и международно ниво, като при този процес бъдат запазвани и развивани ценните личностни и национални качества и специфики на всеки индивид;

5. Да спомага за успешната интеграция в обществото на деца и младежи в неравностойно социално положение;

6. Да развива и популяризира изкуството, в широкия смисъл на думата, като средство за образование, общуване и социална интеграция;

7. Да насърчава и спомага за ученето и личностното развитие през целия живот и ученето, основано на опита;

8. Да спомага за и да насърчава развиването на занаяти и практики, свързани с използването на природни материали и такива, свързани с живот в екостопанство със затворен производствен цикъл;



1. За постигането на изброените в чл. 5.1 цели, “Фондация Зеленодиво” приема за свой основен и водещ принцип зачитането на личната свобода на всеки индивид, правото му на свободен избор и неговите индивидуални специфики, потребности и потенциал.



Чл. 6. Предмет на дейност на “Фондация Зеленодиво”



За постигане на целите по чл. 5, “Фондация Зеленодиво” ще осъществява следните дейности:



1. Инициира, подкрепя и осъществява проекти и изследвания, свързани с целите на “Фондация Зеленодиво”

2. Публикува информационни материали;

3. Сътрудничи с организации, институции и физически лица в страната и в чужбина;

4. Организира симпозиуми, семинари, конференции и други национални и международни срещи по общи и конкретни въпроси в областта на целите на “Фондация Зеленодиво”

5. Предоставя различни социални услуги на лица в неравностойно социално положение;

6. Осъществява други законни дейности свързани с целите изложени в чл. 5,ал.1 по-горе.



Гореизброените дейности ще бъдат изпълнявани в зависимост от финансовите средства на “Фондация Зеленодиво” и съобразно стратегията и приоритетите приети от Настоятелството.



Чл. 7. Предмет на стопанска дейност на “Фондация Зеленодиво”



1. За постигане на своите цели, “Фондация Зеленодиво” може да извършва и допълнителна стопанска дейност, която трябва да бъде свързана с изброените в чл. 5 цели.

2. Предмет на свързана стопанска дейност по горната алинея са:



1. Предоставяне на консултации, извършване на изследвания и анализи, свързани с целта на “Фондация Зеленодиво”, срещу определено заплащане;

2. Изработване, публикация и разпространение на информационни материали спомагащи за постигане на целта на “Фондация Зеленодиво”

3. Организиране на концерти, изложби и други културни форуми свързани с постигане целите на “Фондация Зеленодиво”

4. Oрганизация на платени обучения, квалификационни и преквалификационни курсове, семинари и др. форми, подпомагащи постигане на целите на “Фондация Зеленодиво”

5. Изработване и разпространение на различни материали и продукти;

6. Образуване и участие в търговски дружества съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като извършването на стопанската дейност се подчинява на условията и по реда, определени със законите, регулиращи съответния вид стопанска дейност;

7. Други стопански дейности, които биха могли да бъдат определени като свързани с основните цели на “Фондация Зеленодиво” и подпомагат тяхното постигане.

Last Project

Year:
СПЕЦИАЛИЗИРАН ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА с ДЕЦА и ЖИВОТНИ по метода AAT
 
Description:
СПЕЦИАЛИЗИРАН ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА с ДЕЦА и ЖИВОТНИ по метода AAT

От юни 2012 г. до момента Фондация Зеленодиво работи по проект (с вх. № 6201-111 / 16.07.2012 г. подаден за съдействие към Столична Община ) за създаване на специализиран обществен център за работа с деца в неравностойно положение по метода ААТ – animal assisted therapy, разработен по европейски стандарт и взаимстващ методи и програми от Холандия и Великобритания. Основната идея е подчинена на двуичността – животните в помощ на децата и възпитаване в хуманно отношение към животните и запознаване от близо с природата.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

НЕЩАТА БЕЗ КОИТО НЕ МОГА (2012)



Интерактивно шествие-пърформънс в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение.



ПРОЕКТ 900 (2010 – 2012)



Една инициатива за създаване на специализирани ателиета за работа и обучение по метода Монтесори. До края на 2012 г. различни артисти ще създават безвъзмездно съвременни арт обекти, като общият брой на създадените авторски произведения ще е 900! Творбите ще украсяват фоайетата, залите и офисите на подкрепящите проекта компании, организации и институции. Идеята е посетителите на съответните обекти да могат да закупят харесана от тях творба на символична цена, като заплатената сума ще се прибавя към фонда. За периода на проекта се предвиждат ежемесечни тематични събития, на които да се представят творбите на новоприсъединилите се артисти (български и чуждестранни). Всяка от ежемесечните срещи ще се провежда на нестандартна локация и ще представлява поле за изява, дискусия, обмен на информация и идеи между заинтересованите страни.



БОИЧКИ ЗА ВСИЧКИ (2011)



Интерактивно събитие за деца и родители. Целта на инициативата беше да се представи по един нетрадиционен начин kidssports.bg – сайт, чиято основна мисия е да помогне всяко дете открие своя спорт или хоби! Едно от предизвикателствата на събитието бе да съчетае ефективната комуникация , семейните ценности и модерната форма на изява. Събитието провокира креативността на децата и родителите и желанието да общуват и творят заедно, съчетавайки спорта и изкуството и опознавайки героите на kidssports.bg



ЛЮБОВТА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСТВО (2009)



Улично представление по повод деня на влюбените. Идеята на пърформънса е да провокира хората да се замислят какво е любовта за тях и какво значение отдават на човешкото общуване и взаимоотношенията в ежедневието. Във времето, в което живеем, сякаш властва повече „безлюбовието” отколкото хармоничните, чисти и изпълнени с любов взаимоотношения.



СПОДЕЛИ КОРЕНИТЕ НА СВОЕТО ЦВЕТЕ (2009)



На 11 май 2008 г, в Борисовата градина, всеки дарява своето цвете, в знак на съприча-стност с пациентите с онкологични заболявания. При Езерото с Лилиите разцъфтява Спиралата на Живота. Човек става част от нея, като донася малко стръкче с корен и го посажда със своите ръце за всички. От него се разлиства красота и надежда за живот.



ХОРТАТА и ГРАДЪТ (20.10.2008)



Арт Инсталация за Деца, която запознава малките с архитектурните забележителности на столицата, като ги провокира да нарисуват своето семейство, приятели и любими животни в силуетите на емблематични сгради, като Народен Театър Иван Вазов, Съдебната Палата, Ротондата, Храм Паметник Ал. Невски, Националната Художествена Галерия и др.



КУРТУРАТА ДА ДИШАШ (20.11.2008)



На 20 ноември – Международният ден без тютюнопушене, фондация „Зеленодиво” поставя началото на едногодишна интерактивна кампания за борба с тютюнопушенето. От 1977 г. насам, по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS), ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която насърчава милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. В рамките на една година Фондацията ще инициира провеждането на разнообразни събития и ще повдига въпроса за и против тютюнопушенето. Посредством различни интеракции, демонстрации, уъркшопове, творчески актове, хепънинги и дебати ще бъдат представяни различни гледни точки за и против тютюнопушенето.



БОЯДИСАЙ ЯЙЦЕТО (19.04.2007)



Интерактивта терапивтична Великденска арт работилница. Фондация Зеленодиво поставя началото на социалните събития на открито, където всеки е приканен да открие твореца в себе си. Проектът е насочен към най-малките и техните родители, като фондацията помага семействата със социални затруднения да открият нови методи за здравословна комуникация с децата и помежду си. Основния подход е изкуството, като терапевтичен инструмент. За целта 12 яйца с чонвешки ръст и много пъстри бои ще оцветят площада пред Храм Паметник Александър Невски и ще придадат на християнският празник модерен дух.