Български   3647 NGOs




NGO Profile

Equal Opportunities Association

Equal Opportunities Association

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Social
 
Mission
Учене чрез преживяване. Да се научим да се изразяваме СВОБОДНО и АВТЕНТИЧНО – без агресия, с уважение към личната уникалност и различието на другите, признаване и приемане на собствените чувства и емоции, Е начин на Живот и Изразяване, Споделяне и Израстване на Същността ни.
 
Organization Targets
Сдружението има за цел да провежда обучение (общообразователна, професионална или друг вид образователна подготовка) на деца/младежи, включително с увреждания и/или специални нужди, както и да използва различни интерактивни методи на обучение за формиране на различни навици и умения, естетически усет и емоционална интелигентност у децата, да ги подготви за независим живот, пълноценно включване в обществото и практическата им реализация, както и подготовка и обучение на родители, включително на деца/младежи със специални нужди.

Last Project

Year:
УСТРЕМ - споделени възможности
 
Description:
Проект УСТРЕМ - споделени възможности се финансира по Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. и е за срок от 10 месеца, на обща стойност 17 080 евро. 10% от общата стойност се финансира от Сдружение „Равни възможности” и САЛПСТ.

Какво направихме?
Устойчивост, Споделеност, Творчество, Ритъм, Емоция, Мога (УСТРЕМ) – споделени възможности е проект, който дава ново решение за социализацията на деца/младежи, включително с увреждания в обществото, като активни личности чрез изграждане на устойчива включваща социална среда. Тя дава цялостна организация на здравни, социални и образователни услуги в едно оптимално развитие на способностите и повишаване на качеството на живот на дадена уязвима група, така че тя да не е просто „потребител“, а пълноправен участник с разгърнати индивидуални способности.
За да постигнем всичко това по проекта нашите дейности бяха:
1) Проведохме неформално обучение на персонал на Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол по предварително разработени от екипа на проекта модули: „Ритъм и ежедневие“, „Ритъм и градина“, „Изкуство и терапия“. Основните цели на обучението е представяне на нова гледна точка за развитие на човека и неговите потребности, изграждане на устойчива среда за общуване в социално-отговорна общност. Под супервизията на обучителите е създаден и приложен ежедневен ритъм с индивидуални и групови практически дейности, редуване на творчески занимания с игра, учене чрез преживяване.
2) Изграждането на Градина на Сетивата е предпоставка за усвояване на знания и трупане на житейски опит, изграждане и развитие на личностни качества, за емоционално-физическото здраве,.
3) Създаденият ритъм следва принципите на валдорфската и лечебната педагогика, социалната и арт терапия и включва редуване на трудови и обучителни дейности, социално-културни дейности, терапевтични занимания в градина, арт терапия и социална терапия с изкуство.
Изпълнението на всяка една дейност ще допринесе за развитието у децата и младежите, използващи услугите в Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол на: личностни качества, като самоувереност в постигнати резултати и естетически усет; създаване на и ориентиране в приятелска и спокойна обкръжаваща среда; придобиване на качества като: любознателност, креативност, търпение, последователност, внимание, толерантност, грижа към себе си, околните и природата, уважение към всичко живо, осъзнато и благодарно отношение към храната и трудът, положен за нейното отглеждане.
4) За намаляване на институционалната зависимост и социалната изолация, и повишаване на възможностите за себе-реализация организирахме участието на доброволци в 3 Дни на „Споделените сръчности”, както и участието на децата и младежи от Комплекс за социални услуги в Деня на Троян, Фестивала на радостта в с. Горско Косово и мобилна изложба „Приказка за една мечта”. Освен повишаване на информираността и въвеждане на местната общност в живота на социалната услуга и привличане на местни жители, организации и бизнес да участват, подпомагат и предлагат ресурси, нашата цел бе да създадем условия за общуване и промяна на отношението към децата и младежите, отгледани в социални институции.
5) За разпространение и мултиплициране на този иновативен подход в други социални организации и институции, екип създаде и публикува учебно помагало. За да се докоснете до опита на Комплекс за социални услуги, може да поръчате печатен или електронен екземпляр на създадения от екипа интернет сайт за проекта: http://ustrem.oporabg.com/ или на мейл: equalopp.ass@abv.bg.

За кого е проекта?
Проектът се реализира в Комплекс за социални услуги, с. Дълбок дол, който включва три социални услуги: Център за настаняване от семеен тип, Дневен център за възрастни с увреждания, Защитено жилище за хора с физически увреждания. Целевите групи по проекта са 25 деца и младежи, включително с увреждания и 10 служители-специалисти, работещи в Комплекс за социални услуги; 3-те неправителствени организации – пратньори по проекта (Сдружение „Равни възможности“ и неговите партньори: Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия /САЛПСТ/ и Сдружение "Дете и пространство"), местната общност и др. специализирани и образователни иституции.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

През 2010 година, съвместно с екипа на ДивиСамодиви, Сдружението създаде Арт работилница „Две ръчичики”, която извършва своята дейност и днес. Арт работилница „ДВЕ РЪЧИЧКИ” е иновативна програма за работа с деца, основавана на методите на музикалната, арт и театралната педагогика.

Програмата на Арт работилница „ДВЕ РЪЧИЧКИ” за работа с деца се основава на принципите на валдорфската педагогика и ненасилствена комуникация. Чрез жива методика, която съобразява обучението и възпитанието с различните етапи от развитието на детето. Следвайки принципите на валдорфската педагогика и ненасилствената комуникация, ние изработваме месечната програма съобразно нуждите на групата, с която работим.

Основната цел на арт заниманията е да се използват естествените заложби и творческия порив у децата, за да се формират у тях различни навици и умения, естетически усет и емоционална интелигентност. Чрез рисуване, моделиране, ръчно изработване, музика, движение, театър или игра децата се учат да се изразят СВОБОДНО и АВТЕНТИЧНО – без агресия, с уважение към личната уникалност и различието на другите, признаване и приемане на собствените чувства и емоции. В резултат на комбинирането на методите на музикалната, арт и театралната педагогика ние допълваме фундаменталните цели на образователната педагогика, като зачитаме нуждата на детето да изрази своите преживявания, емоции и начина, по който възприема света

Предвидени са арт занимания по ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО, ТЕАТЪР, МУЗИКА-ТАНЦ-ПРИКАЗКИ с цел формиране на различни навици и умения, естетически усет и емоционална интелигентност у децата.

В резултат на създадената програма, Арт работилница „Две ръчичики” провежда допълнителни педагогически дейности в държавни и общински детски градини и училища, извършва извънкласни арт занимания и тематични обучения на родители.

Арт работилница “Две ръчички” има следния опит:

- 37 ОДЗ „Вълшебство” – Павлово, деца от 3-6 години;

- 140 ЦДГ “Тинтява” – Красна поляна, деца от 3 до 6 години;

- 128 ОДЗ “Феникс” – Западен парк, деца от 3 до 6 години;

- ЧДГ „Усмивка” – Бояна, деца от 3-6 години;

- Детски център „Приказка без край”, деца от 2 до 7 години, от 1 до 4 клас

- Арт йога студио „ Янтра”, деца от 2 до 7 години;

- 7 ЦДГ – Красно село, деца от 3 до 6 години;

- 3 ОДЗ “Патиланско царство” – Хаджи Димитър, деца от 3 до 6 години;

- 151 ЦДГ „Мърфи” – Оборище, деца в предучилищна група 5 и 6 години;

- 35 СОУ „Добри Войников”, София, деца от 1 до 4 клас;

- ДОВДЛРГ “Св. Иван Рилски”, деца от 2 до 7 години;

- Лятна арт занималня с изучаване на английски език, съвместен проект с Учебен център за изучаване на английски език Study with me, деца от 3 до 7 години;

- Тематични неделни занимания за деца и родители;

- Занималня “Дева”, деца от 6 до 13 години;

- Занималня “High Time”, деца от 5 до 13 години;

- Читалище “Св. Св. Кирил и Методй” – Красна поляна, деца от 3 до 13 години;

- Артхотел “Симона”, деца от 3 до 13 години



През 2010 година Сдружението разработи проект, финансиран от Experian Bulgaria AD. В резултат по проекта бяха провеждани два пъти седмично занимания с деца от Дом за деца без родителски грижи „Иван Рилски”. Бяха организирани изложби, съвместно с Технически университет –София, за представяне творческия потенциал и уменията на децата.



През 2012 и 2013 година съвместно с Фондация „Ре-Старт БГ” бяха организира редица мероприятия за възстановяване на български традиции и обичаи при празнуване на празници като Баба Марта, Великден, Коледа. Освен това в този период Сдружение „Равни възможности” участва в редица фестивали за съ-творяване на градското пространство и преживяването му през очите на ТВОРЕЦА.



През 2013 година към Сдружението се сформира екип от валдорфски експерти и преподаватели, които заедно създадоха:

- Календар на празниците – празнуване и преживяване на добродетели;

- Валдорфски работилници за деца от 2-3 години, 4-7 години и 1 и 4 клас.



През 2014, 2015 и 2016 година в сътрудничество с Детска къща за четящите хлапета "Приказка без край", екипът провежда редица събития за разпространение идеите и методите на валдорфското образователно и възпитателно изкуство. Важен елемент е организирането на празнуването на празници, свързани с връщане към българските корени и обичаи, да се свържем с българското наследството, традицията и културата. Празниците създават ритъм, от който децата могат да опознаят промените в природата, сезоните, годината, седмиците, дните. С отбелязването на празниците, нашата цел бе обогатяване на нашите деца. Всеки празник е свързан с една или няколко добродетели - смелост, доброта, благодарност, любов, симпатия, които бихме могли да възпитаваме у нашите децата чрез пъстротата на сезоните, богатството на природата, вълшебството на приказките, игрите в действие, ръчното творчество и фантазията. Празниците са нашият ефективен начин, като родители и учители, да създадем стабилна ценностна система у нашите деца.

За да подкрепим децата в израстването им в истински личности, е нужно да изградим силен дух и ценностна система, свързани с отношението към себе си и другите, към природата и културата, изкуството и общочовешките ценности, проявата на своята индивидуалност и способност за развитие в група, проява на взаимопомощ и подкрепа. И един от начините са празниците.