Български   3647 NGOs




NGO Profile

Institute for Progressive Education

Institute for Progressive Education

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Education
 
Mission
Мисията на Института за прогресивно образование е да допринася за подобряване на образованието в България в отговор на икономическите, социалните и културните изисквания на обществото през 21-ви век.
 
Organization Targets
- Създаване и прилагане на методологията на JUMP Math от предучилищна възраст до 7. клас и проследяване на резултатите

- Осъществяване на качествени програми за квалификация на специалисти в образованието и други заинтересовани страни, като родители и образователни експерти

- Осъществяване на дейности, свързани с образователните политики, като “Диалог за бъдещото", създаване, консултиране и лобиране за образователни политики.

Last Project

Year:
JUMP Math
 
Description:
JUMP Math: ИПО внедрява иновативна система за преподаване на математика в начален курс, посветена на развитието на потенциала на всяко дете. Основава се на най-новите изследвания от областта на когнитивната наука и най-добрите програми за преподаване на математика в света. Предлага резултатна комбинация от задълбоченост, внимателно надграждане, постоянно оценяване, и разнообразие от подходи в преподаването.

Методологията доказано допринася за намаляване на тревожността на децата към изучаването на математика, формиране на позитивна нагласа към ученето, формиране на позитивна самооценка и нагласа за развитие у децата. Освен това допринася в значителна степен за цялостната атмосфера на сътрудничество в класната стая.

Друга основна дейност е развитие на холистичен модел в образованието. Това е системен подход за цялостна подкрепа на училището, имащ следните основни характеристики:
- обучения за повишаване на квалификацията на учителите;
- осигуряване на методическа подкрепа за учителите в процеса на работа с децата;
- предоставяне на образователни материали за учителите, децата и родителите;
- подкрепа за въвеждане на самооценяването в училище;
- прилагане на училищна политика за адресиране на цялостните потребности на детето.
Моделът се развива в тясно сътрудничество с местните заинтересовани страни, ключови фактори, институции и организации.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
200 000 - 500 000

History

- Училище за учители (УзУ) - ИПО изследва, разработва и прилага стратегии и практики за професионално развитие на учители и експерти в образователната система, както и за организационно развитие на училища и детски градини. Нашите обучения са вписани в Регистъра на одобрените програми за квалификация на МОН, които дават квалификационни кредити. Образованието в България се нуждае от високо квалифицирани и мотивирани учители, които притежават професионални и лични компетентности и са удовлетворени и уверени в избора на подходи и методология в преподавателската си практика. През 2019 г. сме обучили над 600 педагогически специалисти по различни програми.



- Образователни стратегии и политики - ИПО реализира гражданската инициатива "Диалог за бъдещето" за определяне на обществените изисквания и стратегии за фундаментална реформа на българската образователната система.



- Изследователски дейности - системно планиране и организиране на изследвания.

Проучване за ефективността на методиката JUMP Math през 2016 г. съвместно с НБУ и Маркет линкс. Обхванати 1751 ученици в начален етап.

Основни изводи:

- системната работа по JM е стабилна основа за преминаване към по-сложните понятия и модели на мислене и анализ в прогимназиален етап;

- използването на JM компенсира социално-икономически фактори в рамките на период от 3–4 години. След системна работа с JM се постигнат средни и дори над средните нива успеваемост в класове със значителен брой деца от ромски произход.