Български   3640 NGOs




NGO Profile

Partners Bulgaria Foundation

Partners Bulgaria Foundation

Foundation
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Protection of human rights
International and European issues, policies and research
Children
 
Mission
Мисията на ФПБ е да подпомага процеса на демократично развитие в България, като оказва съдействие на институции, неправителствени организации и специалисти за подобряване на политиката и практиката в областта на правосъдието, социалните грижи, закрила на децата, образованието, икономическото развитие и опазването на околната среда.
 
Organization Targets
Организацията работи за укрепване диалога между гражданското общество, правителството и бизнес сектора, както и за насърчаване участието на различни по-слабо представени организации, групи и етнически общности в процесите на вземане на решения.

Last Project

Year:
Ориентиран към детските права подход за превенция и справяне с тормоза между децата в специализираните институции за деца
 
Description:
Проектът е съфинансиран по програма “Права, равенство и гражданство”
на Европейския съюз.Проектът е насочен към въвеждане на основан на правата на детето подход, който да бъде използван в центровете за задържане, корекционно-възпитателните институции или центровете за алтернативна грижа в процеса на изграждане на политики и процедури за справяне с тормоза между деца. Прилагането на такъв модел съответства напълно на международните стандарти, препоръчващи правосъдие съобразено с най-добрия интерес на детето и гарантиращо правото на закрила, благосъстояние и развитие. Не трябва да се забравя, че основната мисия на структурите, работещи в областта на детското правосъдие, е да работят за овластяването и възстановяването на децата, както и да насърчи тяхната успешна реинтеграция в обществото.

Проектът е с начало 1.02.2016 и край 31.01.2018 г. Дейностите по проекта се изпълняват в три европейски страни – България, Италия и Португалия, като се вземат предвид особеностите на съответните системи за детско правосъдие и услугите за деца в центровете за задържане, корекционно-възпитателните институции или центровете за алтернативна грижа.

Цели: Основна цел на проекта е да спомогне за подобряване на отношенията между децата, да стимулира сътрудничество, включително намаляване на случаите на агресивни прояви между деца, настанени във възпитателните училища - интернати.

Дейностите включват:
1. Изследване на възприятието на случаи на агресивни прояви между децата във възпитателните училища-интернати. Изследването е базирано на валидизиран международен въпросник и и е основа за междукултурни сравнения. Въпросникът е предоставен от Университета в Болоня и обхваща възпитатели, социални работници, психолози и др., както и самите деца и младежи, настанени в структури за изпълняване на наказанията в Италия и Португалия. В България се прилага различна методика, базирана на събиране на информацията с качествени методи.
2. Разработване на модел за развитие на отношения на сътрудничество между децата. Моделът включва създаване на инструмент за самооценка на ситуацията във възпитателните училища-интернати. Този вид въпросник включва самооценка на капацитета за развиване на отношения на разбирателство и сътрудничество между децата, предотвратяване и справяне със случаи на агресивни прояви между тях.
3. Фасилитиране на процеса на самооценка във ВУИ. Ще се идентифицират факторите, които осигуряват благополучието на децата и тези, които спомагат за възникване на негативни отношения между тях. Определят се мерките, необходими за прилагане на цялостна политика и процедури за подобряване на отношенията между децата.
4. Прилагане на план за действие за подобряване на отношенията между децата и намаляване на агресивните прояви, изготвен от самите институции в сътрудничество с децата и младежите, настанени там.
5. Изработване на комплект от документи, насочен към всички заинтересовани страни за превенция и противодействие на тормоза между деца и за създаване на позитивна среда. Основен резултат от проекта е изработване и прилагане на модел за развитие на позитивни отношения и сътрудничество, модел, който би имал приложение във всяка институция, където пребивават деца и възрастни.

Дейностите по проекта в България се изпълняват съвместно с професионалистите и децата в три възпитателни училища-интернати:
 “Ангел Узунов“ Възпитателно училище-интернат, Ракитово
 “Никола Вапцаров” Възпитателно училище-интернат, Завет
 “Христо Ботев” Възпитателно училище-интернат, Подем

Партньорство. Всички партньори по проекта са установени организации и държавни институции, отдадени на закрилата и благосъстоянието на детето. Save the Children Италия е координиращата организация, която заедно с Отдела за детско и младежко правосъдие към италианското Министерство на правосъдието и Университета на Болоня ще изпълни дейностите в Италия. Фондация „Партньори България“ е организацията, която изпълнява проекта в България съвместно с Държавна агенция за закрила на детето и с подкрепата на МОН. В Португалия Par Respostas Sociais работи за постигане на целите на проекта.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

Фондация "Партньори-България" /ФПБ/ има десетки успешна завършени проекта от създаването си през 1998 до сега. Донори на организацията са Европейската комисия, Норвежкия финансов механизъм, фондация "ОАК", посолства в София, Американска агенция за международно развитие и много други. Някои от последните проекти на организацията са, както следва:



1. Програма за превенция на агресията и тормоза в училище, проект по Еразмус + на Европейската комисия, с водеща организация: "Партньори -Унгария", период: 1.10.2015 - 31.08.2018, стойност на проекта 412 000 евро. Бюджет на ФПБ: 102 000 евро. Договор N 15/0100-KA2SE/13636. Резултати: ФПБ изпълни в България дейности като национално изследване и доклад за тормоза в училище. Създадени инструменти за измерване на агресия и тормоз в училище. Създадена Модел програма за превенция на агресията в училище. Въведена програма по медиация между връстници в пилотно училище в София. Информационна кампания с видео материали и брошури.



2. Ориентиран към правата на детето подход за превенция на тормоза в институциите за задържане на непълнолетни правонарушители. Подкрепен от програма "Правосъдие" на Европейската комисия, 01.02.2016-31.01.2018, в сътрудничество със Спасете децата, Италия /водеща организация/. Стойност: 322 117 евро. Договор:JUST/2014/RCHI/AG/PROF/7052. Резултати: ФПБ проведе изследване във Възпитателните училища интернати в България. Развити бяха механизми за превенция на тормоза във ВУИ. Подобрена политика за сигурност и защита на децата във ВУИ. Развити инструменти за идентифициране на случаи на тормоз. Разработени препоръки за подобряване на условията в заведенията за задържане на малолетни и непълнолетни правонарушители.



3. Позитивни подходи за превенция на насилието над деца и младежи, финансиран от фондация "ОУК", период: 01.11.2010 – 31.10.2013, Бюджет: 561 910 евро, Договор 201-OCAY-370. Резултати: ФПБ беше самостоятелен изпълнител на проекта. Разработена цялостна иновативна методология за превенция на насилието над деца и младежи на възраст от 3 до 18 години. Обучени бяха местни специалисти на територията на 7 общини. Проведено бе качествено проучване на актуалното състояние на деца и юноши с емоционални и поведенчески затруднения в риск от насилие, изоставяне и изолация в седем общини. Програмата постигна резултати и общинско равнище сред Отделите за закрила на детето, училищата и здравните служби, както и сред НПО-та като подготви специалисти и насърчи прилагане на нови по-ефективни практики за подкрепа на деца.



4. Обучение на ученици в решаване на конфликти. Проект подкрепен от Международен женски клуб, София 2018, 1.04.2018-1.12.2018. Договор за дарение от 21.03.2018 г. Стойност: 17730 лева. Резултати: издадена трилогия за решаване на конфликти в начален, среден и горен курс в училище. Обучени 45 учители и непадагогически персонал в методология на преподаване на решаване на конфликти в училище.



5. Национално изследване на домашното насилие и насилието основано на пола. Проект по програма БГ12 на Норвежкия финансов механизъм. Период: 2.06.2015-30.09.2016. Стойност: 180 000 евро. Договор: 812108-42/02.06.2015 с МВР. ФПБ бе водеща ортанизация в този проект. Резултати: Проведено национално изследване на домашното насилие и насилието основано на пола сред 3600 респонденти. Изработени аналитичен доклад и препоръки. Подготвен Модел за подкрепа на жертви на домашно насилие и на насилие, основано на пола. Проведени обучения за специалисти, публична кампания, заключителна конференция. В партньорство с ЦИД и Академия по права на човека, Норвегия.



6. Иновативен модел за демокрация и образование по права на човека в клас и в извънкласни дейности в училища в Истанбул и в Одрин. С подкрепата на Европейската комисия, делегацията на ЕС в Турция. ФПБ изпълни този проект като водеща организация в партньорство с две училища в Турция. Стойност: 109 737 евро. Договор: TR2009/0136.01-02/592. Период: 15.08.2013-14.08.2014. Резултати: Развита програма по активно гражданство и права на човека за нуждите на училищата в Турция. Подготвено пособие по гражданско образование на турски език. Проведени обучения на учители и ученици в интерактивна методология за преподаване на гражданско образование. Осъществени училищни инициативи, в които ученици извършват промяна за подобряване на средата, борба с дискриминацията, нарастване на екологичното съзнание, хуманитарна подкрепа на деца в нужда и др.



7. Обучение на деца и младежи относно климатичните промени. С подкрепата на Европейската комисия, EuropeAid/127765/C/ACT/Multi. Стойност на проекта: 1 350 354 евро ; 126 491 - бюджет на ФПБ. Период: 01.01.2010 – 31.12.2012. ФПБ беше партнираща организация по проекта за обучение на деца и младежи във връзка с климатичните промени − Make the Link − Climate exChange. Проектът стартира на 1 януари 2010 г. и продължи в рамките на 3 години, като обхвана 6 държави − 3 страни от Европа (Обединеното кралство, Холандия и България) и 3 страни от Африка (Сенегал, Кения и Малави). Неговата мисия беше да подпомогне разбирането на младите хора за същността на климатичните промени и тяхното въздействие на местно, национално и международно равнище, както и връзката на климатичните промени с бедността и правата на децата.



8. Насърчаване на детското участие чрез укрепване ролята на детските/младежки съвети на училищно,общинско,областно и национално ниво. Проект на ФПБ с подкрепата на УНИЦЕФ, България. Договор: PCA/BULA/2012/04-2013/03. Стойност: 129 848. Период: 01.11.2012 – 31.10.2014. В резултат на този проект екипът на ФПБ създаде детски съвети към училища, общини и регионални управления. Този проект за детско участие подготви ученици да участват в политиката и да предлагат промени за по-добра среда и качество на живота на ниво училище, община и регион. Ученическите съвети към общините в 7 града постигнаха промени като въвеждане на спортни площадки и велоалеи в градовете. Създадени бяха пособия за детско участие, както и наръчници за създаване и управление на съвети на децата на училищно, общинско и регионално ниво.



9. Развитие на онлайн курс по възстановителни практики като метод за решаване на конфликти в училище и общността. С подкрепата на програма Еразъм + на Европейската комисия. Период: 1.09.2018-31.08.2021. Стойност на проекта: 360 000 евро. В този проект ФПБ е партньор на SOS Malta /водеща организация/ и още три организации от Испания, Германия и Ирландия. Планира се създаване на курс за запознаване с възстановителното правосъдие и възстановителните практики за университетски студенти.



Във фондация “Партньори- България” /ФПБ/ работят експерти с богат опит в управлението на проекти. Организацията извършва дейности по изследвания, обучения и въвеждане на системи и механизми за промяна, включително решаване на конфликти по ненасилствен начин. В дейностите на организацията участват изследователи, медиатори и юристи, обучители, социални работници и психолози. Фондацията осъществява дейността си чрез Централния си офис на адрес София, ул. Якубица 2А, който е напълно оборудван с 12 ралботни места и техника за работа. От създаването си през 1998 г до сега екипът на фондацията е варирал между 6 и 45 души, според текущото финансиране и програми. Екипът на фондацията се състои от високо квалифицирани специалисти, изследователи, обучители, психолози, юристи, икономисти, специалисти в областта на международните отношения и комуникациите. ФПБ получава богата информация от различни портали на НПО като Национална асоциация на медиаторите, Европейския център на организациите, работещи за мирно решаване на конфликти в Брюксел, Български дарителски форум /на който е основател и член/, Национална мрежа за децата, мрежата на Партньори, Мрежата DARE, Мрежата на EPLO и др.



Екипът има дългогодишен опит в управлението на проекти за мирно решаване на конфликти, разпространение на програми за алтернативно решаване на спорове и предотвратяване на насилието, в т.ч. на домашното насилие и насилието основано на полов признак, включително и сред ромската общност. През 1998 г. организацията започна развитието си с програми за развитие на медиацията в България. Тази основна дейност на ФПБ получи развитие през годините. Първите проекти на организацията бяха, както следва:

• Търговска медиация, проект подкрепен от Американска агенция за международна развитие, 1998-2000

• Интеграция на малцинствата и решаване на конфликти, проект подкрепен от Американска агенция за международно развитие, 2000-2007,

• Въвеждане на курс по алтернативно решаване на спорове в българските университети, проект подкрепен от институт „Отворено общество“, София, 2000-2002

• Създаване на център по семейна медиация в София, проект подкрепен от институт „Отворено общество“, София, 2000-2002

• Управление на училищни и семейни конфликти, с подкрепата на фондация „ОУК“, Европейската комисия, и други донори, 2005-2021



Част от екипа на фондация "Партньори-България" получи обучение и сертифициране като медиатори и обучители по медиация от Националния център за решаване на конфликти в Сан Диего, Калифорния през 2004 г. Като организация, която е регистрирана да обучава медиатори, ФПБ има десетки обучени медиатори, регистрирани в регистъра на Министерство на правосъдието. ФПБ е съавтор на Закона за медиацията от 2004 г. и свързаните с него нормативни документи. Като съосновател на Националната асоциация на медиаторите, ФПБ е била активен участник в прокарването на политики за разпространение на алтернативното решаване на спорове и регулиране на професията на медиатора.



Чрез тази професионална общност ФПБ работи за повишаване на качеството на обучението по медиация и на професионализма на медиаторите. С настоящия проект ФПБ иска да осъществи отдавна назрели идеи за създаване на стандарти в обучението на медиатори и повишаване на контрола върху качеството на медиацията с цел да се повиши доверието на гражданите към тази процедура.