Български   3642 NGOs




NGO Profile

Association “Elisabeth Clark and Penka Kassabova”

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Education
Children
Social
 
Mission
Да обединим усилия за защита на интересите на най-младите граждани на Република България – децата посредством тяхното възпитание и обучение, както и чрез подрепа и обучение на родителите им, квалификация и усъвършенстване уменията на учители и специалисти от сферата на помагащите професии.
 
Organization Targets
1. Да възстанови и обогати, в условията на съвременното обществено-културно пространство, идеите и целите на Фондацията по предучилищно образование в България, основана през 1940 г. от г-ца Елисавета Кляп Кларк .

2. Да съдейства за създаването и разпространяването на нови взаимоотношения между деца, родители и учители, изградени на основата на любов, взаимно доверие и отговорност.

3. Да прилага нови, хуманистични модели и подходи за грижа, възпитание и обучение на деца, от родители, учители и професионалисти, разпространява получените позитивни резултати.

4. Да осъществява идеите, заложени във Всеобщата декларация за правата на човека и Конвенцията за правата на детето.

5. Да развива и разпространява идеите за зачитане от родители и учители на индивидуалната уникалност и самоценност на всяко дете.

6. Да работи за професионалното развитие на млади учители.

7. Да организира консултации и семинари за работа с родители на малки деца за помощ и подкрепа при реализиране на родителските им задължения.

8. Да организира подходящи форми за подкрепа и превантивна помощ на родители и учители във връзка с поведенчески, когнитивни, социални и емоционални проблеми на децата и учениците.

9. Да осъществява международен обмен на идеи, програми и практически методи за работа с деца, учители и родители.

10. Да прилага утвърдената международна добра практика за професионална квалификация на специалисти в областта на образованието.

11. Да работи за запазване, развитие и разпространение на българската култура, традиции и обичаи в областта на образованието на децата, родителите и учителите.

12. Да помага за ефективното развитие на обществото в България, като възпитава и обучава малкото дете в ценности, добродетели, духовност и творчество.

13. Да съдейства пред компетентни органи за хармонизиране на българското законодателство с европейското и международно законодателство за защита на правата на децата.

Last Project

Year:
„МНОГОЦВЕТНА ДЪГА" (модел за образователна интеграция на деца от предучилищна възраст в междукултурна среда)
 
Description:
Проектът „МНОГОЦВЕТНА ДЪГА” (модел за образователна интеграция на деца от предучилищна възраст в междукултурна среда) BG051PO001-4.1.05 – 0213 се изпълнява в рамките на схема BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Проектът е разработен и се изпълнява от Сдружение „Елисавета Кларк и Пенка Касабова” в партньорство с ОДЗ № 36 „Пеперуда” - гр. София и ОДЗ „Деница” - гр. Пещера.
Продължителност на проекта - 11 месеца – от 10.10.2013 год. до 10.09.2014 год.
Всички планирани дейности са насочени към идентифицираните нужди и проблеми на целевите групи и са свързани с реализирането на целта на схема BG 051РО 001-4.1.05 „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa.
Предвидените дейности ще подобрят процеса на обхващане, задържане и интегриране на децата от етническите малцинства в образователната система и подпомагане изпълнението на цялостната политика по образователна интеграция и подготовка за училище на деца, чиито майчин език не е български.
Преките резултати от изпълнението на планираните дейности са: подобряване качеството на образованието, улесняване достъпа до образование на деца от етническите малцинства, засилване мотивацията за учене, прилагане принципите на ученето през целия живот. Това рефлектира пряко върху засилването на социалното включване и подобряването на Приоритетна ос 4 на ОП РЧР: „Подобряване на достъпа до образование и обучение”, чиято цел е по-успешна социална и трудова реализация на хората чрез подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение и развитие на системата за учене през целия живот.