Български   3640 NGOs




NGO Profile

Know and Can Association

Know and Can Association

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
International and European issues, policies and research
Promotion of philanthropy/volunteerism
Education
 
Mission
Мисията на Сдружението е свързана с изпълнение на следните задачи:

• разработване и управление на собствени проекти и програми;

• участие в национални и международни проекти и програми;

• организация и съдействие за провеждане в страната на регионални, областни, национални и международни мероприятия с приложен и образователен характер;

• организация на постоянно действащи семинари, беседи, дискусии и други форми на обмен и популяризиране на нетрадиционното образование;

• осъществяване на контакти и сътрудничество с държавни органи и неправителствени организации, имащи отношение към образованието на децата и младежите и възрастни;

• провеждане на дискусии и семинари за новостите в нетрадиционното образование;

• организиране на курсове за обучение на кадрите, работещи в областта на нетрадиционното образование;

• консултации и реализиране на други дейности за приложение на традиционното образование и популяризиране на нетрадиционното образование;

• издигане на предложения за представители в научни и обществени съвети и комисии;

• организиране на експертни групи в областта на дейност на Сдружението;

• работа по развиващи интелектуални програми с деца, младежи и възрастни;

• издателска дейност;

• обмен на идеи посредством лекции, семинари, дискусии и конференции;
 
Organization Targets
Сдружение “Знам и Мога” е неправителствена организация, създадена през 2007 година, която има следните основни цели:



да разработва и прилага специализирани програми за развитие на способностите и интелекта на деца, младежи и възрастни;

да прилага съвременни методи и технологии за развитието на нетрадиционното обучение на децата и младежите в България;

да обучава кадри в областта на нетрадиционното образование;

да създаде собствена база данни и информационна система за събиране на професионална информация;

да стимулира и осигурява участието на членовете на Сдружението в национални и международни прояви;

да осигурява съдействие на всички знаещи и можещи творчески личности навсякъде по света без оглед на религия, етническа принадлежност, националност, вярвания, сексуална ориентация, пол или членство в Сдружението.

Last Project

Year:
“Euro4Science : Изследване на подходите на криминологията и криминалистика, с цел да се засили интереса на младите хора към науката и да се стимулира интердисциплинарният подход в Европейските училища”
 
Description:
Проектът EU4SCI е стратегическо партньорство, което ще изследва възможността за използването на потенциала на криминологията в училище, като средство за справяне с някои трудности (отпадащите ученици, слаб интерес към точните науки) и предизвикателства (стимулиране на интердисциплинарния подход), идентифицирани в европейските училища. Координатор на проекта е Университетът в Авейро, Португалия (институция с изключително богат опит както в криминалистиката, така и в младежките научни образователни програми. В партньорството се включват 6 организации, представляващи различни култури, с различни и допълващи се умения и опит и с директна връзка с училищата в техните страни.

Целта на проекта е да се разработят и приложат иновативни практики, инструменти и методологии в училище, разширявайки качеството и приложимостта на образованието, по-конкретно във връзка с атрактивността на предметите, свързани с наука. Стимулирайки атрактивността на тези предмети чрез интересни дейности, свързани с криминологията и включвайки едновременно учители и деца от различни възрасти в проект, осъществяван на международно равнище, EU4SCI ще допринесе за намаляването на ранното отпадане от училище и ще интегрира учителите и учениците в една по-мотивираща училищна среда.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
100 000 - 200 000

History

Сдружение Знам и мога разработва и участва в проекти, финансирани по Програма „Младежта в действие“- Дейност 1.1.; 4.3; Европейска доброволческа служба; Програма „Учене през целия живот“ (Леонардо да Винчи Трансфер на иновации, Мобилност, Партньорства, Грюндвиг; ), Европейски социален фонд; Национална програма „Младеж“; EuropeAid и др.

Проект GAMVET „Методология на играта в обучението”

(GAMVET - 2012-1-TR1-LEO05-35136)

Основните цели на проекта са следните:

• да трансферира иновативен модел на Платформа с пакет от игри и методология за ПОО преподаватели;

• да използва платформата и методологията на игрите, за да създаде обучение, адаптирано към индивидуалните нужди на хората, с фокус върху стимулиране на креативност, иновативно мислене и предприемачество;

• да създаде на обучение, което насърчава придобиване на компютърни умения; стимулиране на инициативността, вътрешната мотивация, критичното мислене и поемането на риск. Това ще се постигне чрез игри, разработени от преподаватели в сферата на ПОО и местни заинтересовани страни;

• да окаже силно въздействие върху системите за ПОО и всички заинтересовани страни, като се идентифицират предизвикателствата пред използването на приложения, базирани на социалните мрежи;

• да помогне на преподаватели в сферата на ПОО да станат по-конкурентоспособни чрез използване на социални мрежи и онлайн общности



Проект SMAT (Социални медии & Обучение за възрастни)

Проект SMAT (Социални медии & Обучение за възрастни) използва обменни визити и форуми, за да дискутира употребата на социалните медии в обучението за възрастни. Сдружение Знам и Мога е един от осемте партньори в този проект. Останалите са от Германия, Испания, Полша, Великобритания, Турция, Финландия и Румъния.

Въпреки че докладите на ЕС показват увеличение в използването на Интернет и социалните медии като цяло, няма много примери за успешно реализирани методи за обучение, базирани на социалните медии. Чрез този проект, партньорските организации ще споделят знания и опит в тази област.

Проект SMAT (Социални медии & Обучение за възрастни) използва обменни визити и форуми, за да дискутира употребата на социалните медии в обучението за възрастни. Сдружение Знам и Мога е един от осемте партньори в този проект. Останалите са от Германия, Испания, Полша, Великобритания, Турция, Финландия и Румъния.

Въпреки че докладите на ЕС показват увеличение в използването на Интернет и социалните медии като цяло, няма много примери за успешно реализирани методи за обучение, базирани на социалните медии. Чрез този проект, партньорските организации ще споделят знания и опит в тази област.



Проект Форум Приятели - №BG12/A4.3/052/R1,

Банско 01.08-08.08.2012год. – Програма Младежта в действие

Дейност 4.3 – Обучение на младежки работници и работа в мрежа

Проектът „Форум приятели” се проведе под формата на обучение на доброволци за обучители по форум театър от 9 организации от България, Унгария, Италия, Австрия, Германия, Хърватска, Франция и Турция, проведено в България.

Целта на проекта беше в рамките на 8 дни 30 доброволци да придобият нови знания по форум театър, да подобрят социалните, артистичните и креативните си способности трансферирайки добри практики, опит и идеи в сферата на младежките дейности и работата с младежи, особено с такива с проблеми, които биха ги поставили в социална изолация и биха ги подтикнали към рисково поведение.

Основните цели, които си постави и постигна обучението бяха да изгради нови знания и умения на участниците с цел повишаване качеството и разнообразяване на работата им и повишаване капацитета на младежките организации, обменени на добри практики, знания и опит в сферата на доброволческата работа с младежи в риск, както и развиване на нови бъдещи младежки проекти, с фокус върху социалното включване на млади хора в риск.

По време на дейностите се приложиха разнообразни работни методи на неформалното обучение: интерактивни ролеви игри, симулации, анализ на реални истории, провеждане на дискусии и търсене на решения, уъркшопове, презентации, работа в малки групиУчастниците имаха възможност да разработят форум театрални представления по реални истории и ги представиха пред останалите след това имаха възможност да споделят техния опит, ценности, вярвания и очаквания.



ПРОЕКТ BG051PO001-7.0.01-0026-C0001

„Дизайнерско мислене в сферата на туризма”

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проектът ще се реализира по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-7.0.01 „БЕЗ ГРАНИЦИ – КОМПОНЕНТ 1”.



Координатор на проекта е Сдружение „Знам и Мога” – град София, а партньори по проекта са: АСОЦИАЦИЯ НА РОДОПСКИ ОБЩИНИ – град Смолян, България и CIBER ESPACIO SL – град Ла Коруня – Испания.

Проектът е насочен към управленския персонал на малки и средни хотели в Родопския регион, които в по- голямата си част са семеен бизнес и се явяват важен източник на доходи за местното население. Според данните от проучване направено в България в рамките на проект “Next Generation Takes Charge” по програма Учене през целия живот, не се отделя достатъчно внимание на семейният бизнес в страната и на неговото развитие. Като основни нужди на Българския семеен бизнес са отчетени необходимостта от планиране на бъдещето, подобряване на финансовата, организационната и комуникационна структура и реализация на подобрения в правно отношение. Проектът ще предостави възможност за усъвършенстване на съществуващите системи за управление на туризма и хотелиерството чрез обучение на мениджъри по отношение на новостите в мениджмънта, продажбите и рекламата, както и чрез разработването и прилагането на стратегия за развитие в региона, която да подпомогне туристическия бизнес и постигането на високи бизнес резултати чрез използване на информационните технологии, социалните мрежи и дизайнерското мислене.



Дейностите заложени в проекта имат за цел да запознаят представителите на малкия и среден хотелиерски бизнес със съвременните добри практики и възможности за усъвършенстване и на тази основа да предложат иновативни решения насочени към по ефективно управление, евтина реклама, повишаване на качествата на предлаганите услуги и реализиране на повече продажби.



РАБОТА и ПОО - СЪЗДАВАНЕ НА МОСТ МЕЖДУ РАБОТАТА И

ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

№ 2011 – 1 – TR1 – LEO05 – 28020



Социалните медии (например Wiki, Facebook, YouTube) поставят предизвикателства пред сегашните образователни модели, включително и професионалното образование и обучение чрез:

1. трансформиране на някои от съществуващите преподавателски и обучителни практики (педагогическа иновация);

2. поставяне на нови изисквания в управлението на процеса (организационна иновация);

3. разработване на нови обучителни и преподавателски техники (технологична иновация).



Социалните медии трансформират съществуващата обучителна панорама, като осигуряват нови възможности за самостоятелно обучение и учене през целия живот.

Съществуващото все още отрицателно разбиране за обучението чрез уеб 2.0 приложенията и последиците от него за учебния процес, учащите, учителите и доставчиците на обучение ще бъде преодоляно чрез създаването не само на един продукт, а в разработването на смесени обучителни сценарии. Проектът РАБОТА и ПОО обединява резултатите, продуктите и методологиите на различни проекти, финансирани по програмите Минерва, Грюндвиг и други. Той поставя „мост” между учители и ученици от професионални гимназии и бизнеса. Трансферирането на подобен смесен резултат и персонализирането на обучителните курсове включва четири основни елемента на педагогическа иновация за обучители, обучаеми:

• обучител/ обучаем като потребител (съдържание);

• обучител/ обучаем като производител (създаване);

• обучител/ обучаем като социално същество (създаване на мрежи);

• обучител/ обучаем като работещ в екип (сътрудничество).



Проектът ще способства за развиване на нови професионални умения в сферата на информационните технологии, отчитайки потребностите на пазара на труда и необходимостта разработване на нови услуги.





Целта на проекта е да повлияе на учебните процеси в сферата на ПОО, чрез насърчаване на сътрудничеството между учители и ученици от професионални гимназии и пазара на труда чрез:

• разширяване на предоставяните знания;

• създаване на възможности за групово обучение между връстници;

• създаване на групи по интереси;

• изработване на рамка за професионално взаимодействие;

• поддържане на децентрализиран модел за професионално образование и обучение предоставящ широк достъп за големи групи обучаеми;

• създаване на иновативна динамика на сътрудничество, позволяваща обучаемите да създават нови обучителни контексти (не само съдържание), където рефлексивното учене трансформира процеса на обучение.



Конкретни резултати:

• 30 учители обучени да предоставят рамка за учене чрез социални медии;

• мрежа в социалните медии за учители, ученици и нови туристически услуги;

• 50 ученици фокусирани върху активното учене, т.е. върху социалната конструкция на знанието, предоставяно в рамките на училищните програми, и използването на социалните медии в тази сфера;

• развитие на смесен обучителен модел за учители в областта на социалните медии;

• създадени 10 нови услуги/ продукти в туристическия сектор в сътрудничество с представители на бизнеса.



Участниците в проекта са представители на различни области на професионалното образование и обучение. Те притежават компетенциите, необходими за постигане на очакваните резултати.



Социално младежко доброволчество

България, Банско 23.07.2011-31.07.2011

Проектът се финансира по програма Младежта в действие 2007-2013г.

НЦЕМПИ

Проектът „Социално младежко доброволчество” се проведе под формата на обмен на опит и добри практики между 33 младежи от Турция, Испания, Унгария, Италия, Румъния и България с предприемачески дух, които проявяват интерес към доброволчеството и възможностите да помагат на свои връстници в социална изолация поради безработица и зависимости от различен характер.

Основните цели, които осъществи проектът бяха свързани с обмена на информация и идеи за това какво може да постигне младия човек, обединявайки усилията си в посока на създаване на доброволчески групи за превенция и помощ на младежи в риск от социална изолация. Акцентът попадна върху изграждането на нови знания и умения на участниците с цел повишаване качеството и разнообразяване на работата им, както и повишаване капацитета на младежките организации, знания и опит в сферата на младежкото доброволчество.

В хода на осъществяването на обмена се приложиха разнообразни работни методи на неформалното обучение: интерактивни ролеви игри, решаване на казуси, анализ на реални истории, провеждане на дискусии и търсене на решения, работа в групи. Участниците подготвиха и осъществиха по групи форум театрални представления по реални истории, чрез които споделиха опит, ценности.

Партньори на Сдружение «Знам и Мога» по изминалия проект бяха организации от Турция, Испания, Унгария, Румъния и Италия. С тези партньори Сдружението има лични и професионални контакти от съвместна работа и обучения по проекти и младежки инициативи на национално и европейско ниво. Партньорствата са резултат от активното участие на членове на Сдружението в различни европейски програми, по време на които те са опознавали различни социо-културни среди и са демонстрирали своята активна гражданска позиция на местно и европейско ниво.



Проект DEEP.Com – Разпространение и използване на Европейски проекти: преход към комерсиализация

От 2000 година насам са създадени множество проекти в рамките на програми Сократ, Грюндвиг, Коменски, Леонардо да Винчи и КА на обща стойност повече от 4,5 милиарда евро. Много малка част от тях са публично известни като ECDL и са все още „на пазара”.

DEEP.Com цели да подпомогне успешното развитие на проекти по програми Грюндвиг, Коменски, KA2+3 и Леонардо да Винчи в контекста на тяхната търговска стойност, подбирайки такива, които насят потенциал да бъдат продавани и подпомагайки този процес чрез насочването им към подходящи пазари.

Предвижданите дейности, касаещи партньори и проектни координатори, желаещи да трансферират резултатите от техни проекти на общия пазар ще се осъществят на базата на съществуващите добри практики – проекти достигнали успешни търговски резултати, предлагани онлайн под формата на различни обучителни материали и услуги.

DEEP.Com ще подпомогне проектните мениджъри в създаването на връзки с потенциални ползватели чрез съществуващи структури като търговски съюзи, сдружения на преподаватели, търговски камари, индустриални организации, министерства и организации, работещи в сферата на човешките ресурси. Постоянната възможност за онлайн обмен на лицензи - DEEP.oil ще допринесе за ефективността на трансфера. DEEP.Com ще увеличи разпространението на съществуващи проектни резултати чрез промотиране на изключително добри продукти всеки месец чрез кампаниите „проект на месеца” и „проект на годината”.

По тази начин DEEP.Com ще допринесе за разпространението и използването на резултати от Европейски проекти по два начина – чрез тяхното комерсиализиране и по този начин засилване на техния иновативен характер и откроявайки тяхната важност за общия Европейски пазар както и за страните извън Европейския съюз.

Сдружение „Знам и мога” разработи кратък списък с проекти – добри практики в рамките на проект DEEP.COM. Списъкът ще послужи като източник, на проектни продукти, които ще бъдат комерсиализирани и достъпни за ползване от всички заинтересовани лица и организации.



„Сътрудничество между младежки лидери”

България, Банско 13.07.2010-20.07.2010

Проектът се финансира по програма Младежта в действие 2007-2013г.

НЦЕМПИ

Проектът “Сътрудничество на младежки лидери” протече в България под формата на обучение на младежки лидери и младежки работници от 5 младежки организации от Португалия, Унгария, Италия, Турция и България.

Целта на проекта беше в рамките на 8 дни 20 младежки лидери и младежки работници да придобият нови знания и да подобрят социалните си компетентности, трансферирайки добри практики, опит и иновативни модели в сферата на младежките дейности в отговор на новите социални и професионални предизвикателствата пред младите хора.

Основните цели, които бяха поставени и се изпълниха, съдейки по резултатите са обучението да подобри компетенциите на участниците с цел повишаване качеството на работа и капацитета на техните младежки организации, обмен на добри практики, знания и опит в сферата на младежките дейности и развиването на нови бъдещи младежки проекти, с фокус върху социалното включване на млади хора и борбата с бедността.

По време на обучението се приложиха разнообразни работни методи на неформалното обучение: интерактивно обучение и ролеви игри, провеждаха се дискусии, уъркшопове, презентации, работа в малки групи. Младите хора имаха възможност да представят и споделят общото и различното в техния опит, своите ценности, вярвания иочаквания.

Основните работни методи с неформален характер бяха избрани така, че да позволят максимален обучителен ефект и да отговорят на нуждите на участниците, да ги мотивират в процеса на обучението. Основната идея е бе да се вземат „случаи от реалния живот и опит ” на участниците и техните организации и по време на поректа се работи по тези реални ситуации.



Проект МНОГОНАЦИОНАЛНА САЛАТА

Проектът се финансира по програма Младежта в действие 2007-2013г.

НЦЕМПИ

Целта на проекта “Многонационална салата” е да представи и сподели общото и различното между културно-историческите и религиозни традиции и обичаи на 4 държави с различни официални религии – Полша, Турция, България и Испания– за да ги популяризира и по този начин да подобри интеркултурната чувствителност на участниците.

По време на дейностите на обмена в рамките на 8 дни 25 младежи ще покажат и научат за характерни религиозни празници и традиции, традиционни народни песни и танци, културни традиции, исторически събития, занаяти. Дейностите на обмена ще включват и два интерактивни тренинга – комуникативни техники и умения за водене на дебати и ще завършат с открит дебат на тема “Интеркултурната салата – любимо ястие на младите хора”. Чрез методите на неформалното образование (дискусии, презентации, филми, интерактивни игри, работа в малки групи) и учене чрез правене (музика и танци) младите хора ще имат възможност да представят техните традиции и обичаи и да научат за традициите и обичаите на своите партньори. Проектът цели да събере заедно ценностите, мечтите, вярванията, страховете, очакванията, щастливите спомени и приоритети на участващите младежи и им покаже общото в различното.



Клуб “Знам и мога”- програмата на проекта цели чрез извънкласни дейности да увеличи интереса и мотивацията на учениците към образователния процес, да стимули-ра личностния им капацитет и ценности за успешен избор на бъдеща реализация, да формира у тях активна позиция и отношение към училището и училищния живот като цяло. Проектът се финансира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.



Българските младежи – новите европейски лидери – проектът има за цел да обучи млади хора в областта на разработване на проекти по Европейски програми, дебати, конфликти и конфликтни ситуации, развитие на творческия и инте-лектуален потенциал, усъвършен-стване на личностните качества.



Проектът се финансира от Държавна агенция за младежта и спорта – програма «Младежки дейности».





Те също са личности – проектът има за цел да повиши нивото на информираност на 16 – 18 годишни младежи и да обогати техните поз-нания по отношение на психо-активните вещества и ХИВ, както и да опровергае доминиращите погрешни представи, неадекватното и нетолерантно отношение, произ-тичащо от тези представи, към вече зависимите към психоактивни вещества или заразени със СПИН хора, както и да изградят умения у младите хора да живеят здраво-словен начин на живот без рисково поведение. Проектът се финансира по програма “Младежта в действие”.





Туризмът – нови знания и практики – проектът има за цел да отговори на нуждата от подобряване на професионалните умения на 10 наскоро завършили образованието си в сферата на туризма млади хора, намиращи се на пазара на труда, които имат намерение да намерят бъдеща професионална реализация в областта на туризма и по-конкретно в сферата на ресторантьорството. Участниците в обучението ще имат възможност да подобрят своите знания и умения в страна с водещи европейски практики в тази сфера – Италия. Проектът се финансира по програма «Леонардо да Винчи Мобилност»