Български   3640 NGOs




NGO Profile

SOFIA PUBLIC COUNCIL

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Development of local communities
 
Organization Targets
1. Да допринесе със своите ресурси за запазването и възстановяването на автентичния архитектурен облик на София; за опазването на природата и екологичното равновесие в района; за въвеждане на европейския и световния опит в градско управление и планиране, икономическо, социално, екологично, архитектурно и културно устойчиво развитие, като се съобразява с културните, демографските, географските и инфраструктурните особености на територията на гр. София.

2. Да допринесе с дейността си за подобряване качеството на живот на гражданите и

жителите на гр. София.

3. Да защитава пред Столичния общински съвет, Столична община и общинските и други държавни институции правата и интересите на гражданите на гр. София, като обобщава техните мнения и препоръки и ги предоставя на административните органи с предложения за промени и отстраняване на конфликтните административни решения.

4. Да използва всички законни средства за оспорване на неправомерни актове на

местната и държавната администрация, които нарушават правата и интересите на гражданите на гр. София, както и да изгражда механизми и практики за сезиране на Европейските институции.

5. Да стимулира прякото участие на гражданите в различните форми на обществения живот, като инициира и подкрепя граждански проекти и дейности, свързани с участието на гражданите в процесите на вземане на решения, отнасящи се до местното самоуправление и регионалното развитие в гр. София.

6. Да работи за постигането на прозрачност и обоснованост в работата на общинските институции в София, свързани с актове на Столичен общински съвет и кмета на СО, както и в усвояването на бюджетните средства, приходите на общинските предприятия и търговски дружества с общинско участие или капитал на СО, даренията и средствата от европейските фондове и програми.

7. Да изисква и подпомага създаването от страна на общинската и държавната

администрация на ефективни практики и механизми за борба с корупцията, конфликти на интереси и други, които са в разрез с интересите и правата на гражданите, както и с етичните кодекси на МВР, държавната и общинската администрация.

8. Да спомага за ефективното сътрудничество между администрацията, гражданите и гражданските организации чрез обмен на информация; участие и партньорство по проекти и програми; координация на дейностите, свързани с развитието на гр. София; подкрепа и лобиране на обществено полезни проекти и програми; създаване на условия за благоприятен обществен климат за развитие на района, в това число подобряване нивото на обществена информираност; подобряване на връзките и диалога на гражданите с местните власти и институции.

9. Да популяризира опита на други местни и чуждестранни организации със сходни цели и дейности при решаване на общи проблеми.