Български   3646 NGOs




NGO Profile

POZITIVNI365

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
International and European issues, policies and research
Education
Social
 
Mission
Сътрудничество за по-добри резултати.
 
Organization Targets
? Развитие на иновативни социални услуги, насочени към социално включване, подкрепа и социална рехабилитация на уязвими групи /деца и семейства в риск, младежи, напускащи социални институции, деца и младежи от ромски произход, деца и младежи с увреждания и др./



? Развитие на специалисти в облатта на помагащите професии в България, чрез професионална подкрепа, супервизия и обучения.





? Насърчаване на сътрудничеството и работата в екип между неправителствените организации, както и създаване на иновативни практики за сътрудничество между публичния сектор, бизнеса и организациите с нестопанска цел.



? Развитие на мрежи и коалиции с цел повишаване на качеството на предлаганите услуги и осъществяване на съвместни проекти.



? Утвърждаване на принципите на недискриминация и толерантност в обществото, както и промотиране на семейните и нравствените ценности.

Last Project

Year:
Забавно училище
 
Description:
Всяка година в България от училище отпадат над 15 000 деца. Анализа на резултатите от социологическо проучване проведено със съдействието на МОМН и Уницеф, както и данните от НСИ показват че най-голям е делът на отпадащи деца на възраст от 12 до 16 години /в България задължителното училищно образование е до 16 години/. Причини за отпадане от училище се групират в няколко основни категории – социално-икономически, образователни и етнокултурни. Лошото качество на живота на определени социални слоеве поставя сериозни препятствия пред образованието на децата и младежите от тези групи. Ниските доходи не позволяват на много семейства да покрият разходите на своите деца за образование (за учебници, тетрадки, дрехи, храна) и се посочват от родителите като главна причина за отпадане. От друга страна, детето, което не посещава училище, е ценно и като трудов ресурс и често подпомага формирането на семейния бюджет или участва в домакинската работа, както и се грижи за някои от своите братя, сестри или по-възрастен човек в домакинството.
Образователните причини за отпадане от училище са свързани както с училищната среда така и с организацията на учебния процес. Отпадащите от училище деца често имат трудности при усвояването на учебния материал, конфликти със съученици и/или учители. Това понижава мотивацията на децата за учене, формира негативната им нагласа към учебния процес и води до липса на перспектива за професионалната им реализация и често до внедряването им в компании, които прекарват времето си предимно на улицата и стават жертва на организирани престъпни групи /изпадат в опасност от склоняване към противообществени прояви и престъпления; сексуална експлоатация и др./.
Етнокултурната среда на детето също оказва съществено влияние. Три четвърти от родителите на отпадналите деца се самоопределят като роми или цигани. В тази група се регистрират и някои специфични етнокултурни причини за ранното отпадане - по-ранното стъпване в брак, липсата на образование при родителите, изолираността на децата в затворени общности – гета в отдалечени квартали, където достъпа до училищата е ограничен и др.
В отговор на тези важни проблеми нашият проект предвижда осигуряването на специализирана училищна подкрепа, професионално ориентиране и консултиране, форми /ателиета/ за осмисляне на свободното време, беседи с децата по актуални проблеми – сексуалност и сексуално здраве, взаимоотношения с връсници, как да се предпазят от въвличане в канали за трафик и проституция, последици от употребата на наркотични вещества, семинари за родителите – за да могат да подкрепят децата и да бъдат консултирани за подобряване на социалния статус на семейството.
Планирали сме лятна ваканционна програма със занимания за 20-25 деца и техните семейства. С помощтта на социално-образователна анимация, децата ще имат възможност да наваксат пропуснатото през учебната година с помощтта на забавни игри, ще формират умения за общуване и толерантност, ще имат възможност да учат английски език с помощтта на доброволци от САЩ /студенти, които са на стаж в България и имат желание да ни подкрепят/. През учебната година ще организираме занималня с групова и индивидуална работа с децата, за да наваксат пропуските и да се интегрират успешно в училищната среда.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
5 000 - 20 000

History

- Инициатива за подкрепа на деца и учители от 3 села, вблизост до гр. Пазарджик - по инициатива на ДАЗД;



- Участие в Борса на идеи и проекти - към Фондация "Лале"