Български   3642 NGOs




NGO Profile

Ethnic Minorities Health Problems Foundation

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Ethnic issues
Healthcare, patients’ rights
Education
 
Mission
Да съдействаме за повишаване на здравното и социално състояние на ромите, за подобряване качеството им на живот и за пълноценното им участие във всички сфери на обществения живот.
 
Organization Targets
- Организиране и подпомагане на изследователската, диагностична и профилактична дейност в областта на социално-значимите заболявания сред ромите и други малцинствени групи;

- Подобряване на достъпа на малцинствата до здравните и социални служби;

- Социалното интегриране на хронично-болни и инвалиди от ромски и други малцинствени общности;

- Развитието и утвърждаването на духовните ценности на гражданското общество

- Реализиране на всеобхватни образователни, здравни, социални и културни проекти и програми

- Социална интеграция и личностната реализация на уязвими групи в неравностойно положение

- Преодоляване на дискриминацията в здравното и социално обслужване на уязвимите групи

- Поддържане на информационна система за подпомагане на медицински и етнологически изследвания и за запознаване на обществеността със здравните и социални проблеми на малцинствените групи

Last Project

Year:
"Кандидат-студентски курсове за подготовка за прием в медицински университети в България за младежи от ромски произход"
 
Description:
Екипът на Фондация Здравни Проблеми на Малцинствата (ФЗПМ) вече четвърта година реализира уникален проект не само за България, но и за цяла Европа, а именно – организиране на подготвителни курсове по биология и химия за млади роми, които искат да станат студенти в медицинските специалности на Медицинските университети (МУ) и Медицинските колежи ( МК) в България.

Вече повече от 90 млади роми са преминали през подготвителните курсове по биология и химия, над 50 от тях са студенти по медицина, дентална медицина, фармация и др. През учебната 2012 -2013 курса преминаха общо 8 кандидат-студенти, като 6 от тях станаха студенти в Медицински университети, а двама - в Медицински колежи.

Основната цел на проекта е да допринесе за увеличаване броя на студентите – роми в медицински специалности и за осигури равен старт за младите роми при приема в МУ и МК. В по-далечна перспектива, основните цели са:

• осигуряване на по-добър достъп до висше медицинско образование за младите роми;

• постигането на по-високо ниво на здраве на българските граждани в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства;

• промяна на нагласите на мнозинството и повишаване на разбирането сред медицинските специалисти към здравните проблеми на групите в неравностойно положение – с фокус върху ромските общности.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

“Ромите – живот и здраве”. Проектът е финансиран от Програма “Рома” на Фондация “Отворено Общество”, 1997/1998.



“Клинико-епидемиологично изследване на наследствените заболявания сред различни ромски групи”. Проектът е финансиран от Програма “Рома" на Фондация “Отворено Общество”, 1998/1999.



“Невромускулни заболявания при цигани – от генетична епидемиология към нови нозологични единици”. Проектът е финансиран от Френската асоциация срещу миопатиите, Париж, 1998-2000.



“Здравна просвета и профилактика на тежки наследствени заболявания сред високо-рискови ромски групи”, финансиран от Фондация “Отворено общество”, 1999/2000.



“Регионални и етнично-специфични здравни проблеми на малцинствата в България”. Проектът е финансиран от Медицинската комисия на Фондация “Отворено общество”, 2000-2001.



“Практически модел на интеграция - от образование към етнокултурен диалог и развитие”. Проектът е финансиран от Програма "Междуетнически фонд за развитие", 2000/2001. Съвместен проект с ромската фондация "Интегро" - с. Огняново, община Гърмен.



“Равен достъп на хронично-болните и инвалидите роми до здравните и социалните служби”. Проектът е финансиран от Фондация "Отворено общество", 2001-2002.



“Въвеждане на система от медиатори в гр. Кюстендил - модел за подобряване достъпа на ромската общност до здравните и социалните служби”. Проектът се финансира от Фондация "Партньори - България" и се реализира в партньорство със Сдружение "Нево дром", 2002 – 2003. Като най-успешен проект, проектът беше повторно финансиран от Фондация “Партньори - България”, 2003 – 2004.



“Въвеждане на система от медиатори в гр. Сандански и община Гърмен, Благоевградска област - модел за подобряване достъпа на ромската общност до здравните и социалните служби”. Проектът се финансира от Фондация "Отворено общество" и се реализира в партньорство с Фондация "Интегро" – с. Огняново и Фондация “Пирин – 2000” – гр. Сандански, 2002 -2003.



“Клинично и генетично изследване на автозомно-рецесивна дистална миопатия, асоциирана със сърдечни нарушения при цигани йерлии. Проектът е финансиран от Френската асоциация срещу миопатиите, Париж, 2002-2003.



“Събиране и фенотипно характеризиране на кохорта от ромски семейства с епилепсия, подходящи за геномен анализ”. Проектът е финансиран от Национален Фонд “Научни изследвания”, Министерство на образованието и науката, 2003-2006.



“Осигуряване достъп на малцинствата до здравеопазване”, по Програма “PHARE” на Министерство на здравеопазването в Консорциум с Институт “Отворено общество”- София, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве” и Балканска фондация за международно образование и разбирателство “Дайвърсити”, 2003-2004



ФАР 2004 - Компонент "Здравеопазване" - “Здравна промоция и превенция на майчино и детско здравеопазване” (Europeaid/122909/D/SER, BG 2004/016 - 711.01.03.0001) - продължителност 14 месеца - стартира на 1 октомври 2007 г. и продължава до 30 ноември 2008 г. Проектът е пряко свързан с изпълнението на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество. Проектът се изпълнява от: Консорциум "Отворено общество" - София, Фондация "Здравни проблеми на малцинствата", Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и ICON-INSTITUTE - Германия.



ФАР 2005 - Компонент "Здравеопазване" - проект BG 2005/017-353.01.03 – "Подобряване на състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус към ромите": в проекта участват експертите от Фондация "Здравни проблеми на малцинствата" - проф. д-р Ивайло Търнев д.м.н., Огнян Каменов и д-р Лидия Анева.