Български   3640 NGOs




NGO Profile

Club ”Jurist”

Club "Jurist"

Informal Group
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Legislation, advocacy, public policies
Protection of human rights
Youth issues, policies and research
 
Mission
Клуб "Юрист" е учреден с цел да обедини млади хора с интереси в областта на правото. Създаването му е предизвикано от многото желаещи настоящи и бъдещи членове на клуба да се включат в подобен професионален клуб.



Идейно-философската основа на Клуб "Юрист" е вярата в неограничените възможности на младия човек, които здраво стъпил върху реалността е в състояние да генерира полезни и практически изпълними идеи.



Участието в Клуб "Юрист" дава на своите членове :



- запознанства, срещи и общуване с хора, които имат сходни възгледи, интереси и житейски опит, изграждане нови контакти и партньорства;



- възможности за работа за обществената кауза, в която вярват, чрез участие и подкрепяне на инициативи на клуба и сдружението и предлагане и реализиране на свои собствени идеи за инициативи;



- престиж, породен от членството в един клуб, поставящ пред себе цели, постигането на които ще допринесат за изграждането на обществото
 
Organization Targets
Главната цел на клуба е личностното развитие и усъвършенстване на своите членове посредством осъществяването на идейни проекти в областта на правото. Освен посоченото Клуб "Юрист" е учреден с мисията да обедини настоящите и бъдещите членове на сдружението, които проявяват интерес към правото като наука и практическото му приложение в обществения живот. Други цели, които клуба си поставя и ще работи за постигането им, са : организиране на различни по вид мероприятия в областта на правото; да бъде място за срещи, разговори, обсъждания, генериране на идеи и изява на младите хора с интереси в специфична област; да повишава правната култура на членовете на сдружението чрез провеждане на различни дискусии, обучения, консултации и т.н.; да изследва ефективността на действащото законодателство; да осъществява съвместна дейност с други организации на юристи, държавни органи, научни и обществени организации; да участва в различни прояви, вкл. международни, свързани с дейността му; да подготвя предложения, програми и други материали и ги представя пред отговорните институции, организации и лица, с цел постигане на поставените пред клуба задачи и всякакъв вид други дейности в сферата на правото.

Last Project

Year:
"Конституциознание"
 
Description:
Клуб “Юрист” осъществи своята поредна акция, която беше по идея на председателя на клуба – г-ца Пламена Господинова. Тя, както и заместник-председателят - г-н Браян Златев, се превъплътиха в ролята на обучители. Акцията се състоеше в преподаването на предмет, наименуван от клуба като “Конституциознание”. Целта е запознаването на учениците с основните им неотменими права, съгласно Конституцията на Република България. По време на самата инициатива членовете на клуба имаха възможността да усетят удоволствието от преподаването на нови знания на младото поколение, както и да разкажат на присъстващите ученици за предназначението, дейността и реализираните акции на Клуб "Юрист".

History

1. "Опознайте правата си и ги отстоявайте"



Младежкият Клуб "Юрист" организира акция "Опознайте правата си и ги отстоявайте". Тя е свързана с Международния ден на младежката солидарност - 24 април. Акцията се проведе в Областния информационен център - гр. Русе. Водещи на провелото се събитие бяха Пламена Господинова - председател на Клуб "Юрист" и Браян Златев - заместник-председател на Клуб "Юрист". В акцията се включиха и членовете на клуба, вземайки активно участие в провелата се първоначално дискусия. Водещите презентираха и нагледно показаха чрез кратки филмчета как се нарушават човешките права и какъв е начинът този глобален проблем да бъде разрешен. След това се осъществи и предвиденият дебат на тема "Познаваш и отстояваш ли правата си?", с фокус върху дискриминацията в контекста на Хартата на основните права на Европейския съюз, която обединява в един единствен текст всички граждански, политически, икономически и социални права на европейските граждани, както и на всички лица, които живеят на територията на Европейския съюз.



Събитието е част от дейностите по проект "Разбий стената: доброволчество за мир и човешки права", който цели насърчаване на активното гражданство сред младите хора чрез доброволчество и провеждане на доброволчески инициативи. Той е финансиран от НЦЕМПИ и се осъществява от Си Ви Ес – България в сътрудничество с още 8 локални и национални организации, за период от 7 месеца (1.01-31.07.2014). В рамките на проекта се инициират 2 акции във всеки един от шестте включени града: София, Видин, Велико Търново, Пазарджик, Русе, Сливен.



2. "Имам право на ..."



На 04.07.2014 година Клуб “Юрист” съвместно с Център за обществена подкрепа “Том Сойер” към Каритас - Русе проведе своята втора акция в град Русе под наслов „Имам право на …“, в рамките на проекта „Разбий стената: доброволчество за мир и човешки права“.



Акцията се състоя от две части:



1. Акцията започна с дискусия. Основният правен документ, който беше използван е Конвенцията на ООН за правата на детето. Основните проблеми, които се засегнаха, бяха правата на децата спрямо Конвенцията. В рамките на акцията Клуб “Юрист” и Каритас – Русе запознаха децата от Центъра за обществена подкрепа и от Комплекса за социални услуги за деца с основните човешки права, за да провери доколко те се познават от тях. Акцията събра доброволци, които демонстрираха и показаха какво е значението на човешките права, къде можем да се информираме за тях, колко от тях се спазват и най-вече доколко всъщност сме информирани за тях. Акцията има за цел да информира и проблематизира незнанието на основните ни човешки права. След дискусията присъстващите деца бяха поканени да нарисуват по едно свое право, което знаят, че имат, а след това и да запишат на предоставените им сини листи с надпис "Имам право на ..." кое право за тях е важно и знаят, че имат. По този начин беше провокирано и творческото в тях. Акцията беше както информативна, така и практическа.



2. Втората част от акцията се проведе навън. Членовете на Клуб “Юрист” подаряваха балон с бонус изтеглено право - по един член от Декларацията за правата на човека, което беше изчитано и коментирано от всеки проявил желание човек. Също така, създаденият от Клуб “Юрист” въпросник с десет въпроса беше предоставен отново на случайни минувачи, с цел определяне правната култура на гражданите на град Русе с оценка.



3. Клуб "Юрист" на кръгла маса в Административен съд, град Русе



По повод Международният ден на правото да знам, Клуб "Юрист" беше поканен на кръгла маса в Административен съд, град Русе, на която членовете на Клуба и присъстващите ученици получиха достъп до информация за правораздавателните функции и компетенции на административния съд, за възможностите, чрез които всеки може да защити правата си срещу незаконосъобразните действия на държавата, за правото на всеки гражданин да получи бързо и качествено правосъдие. Клуб "Юрист" взе активно участие, задавайки въпроси в областта на административното право и административния процес. Председателят на Клуба - Пламена Господинова и заместник - председателят - Браян Златев благодариха на председателя на Административния съд - съдия Елга Цонева и заместник - председателя - съдия Росица Басарболиева за поканата и за възможността членовете на Клуба да научат повече информация за Административен съд, град Русе.



4. "Конституциознание"



Клуб “Юрист” осъществи своята поредна акция, която беше по идея на председателя на клуба – г-ца Пламена Господинова. Тя, както и заместник-председателят - г-н Браян Златев, се превъплътиха в ролята на обучители. Акцията се състоеше в преподаването на предмет, наименуван от клуба като “Конституциознание”. Целта е запознаването на учениците с основните им неотменими права, съгласно Конституцията на Република България. По време на самата инициатива членовете на клуба имаха възможността да усетят удоволствието от преподаването на нови знания на младото поколение, както и да разкажат на присъстващите ученици за предназначението, дейността и реализираните акции на Клуб "Юрист".