Български   3645 NGOs




NGO Profile

Association of Bulgarian archaeologists and guides Boris Dyakovich

Association of Bulgarian archaeologists and guides Boris Dyakovich

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Education
Other
 
Mission
Асоциация на българските екскурзоводи и археолози (АБЕА) "Борис Дякович" е независима неправителствена организация създадена през 2014 г. в Пловдив. Членовете на сдружението обединяват усилията си около мисията за:

- социализиране на археологическите обекти в Тракийски туристически район и превръщането им в обекти за туристически опознавателни маршрути;

- подпомагане на изучаването и съхранението на археологическите обекти като част от културното богатство на България;

- създаване на база данни за археологическите обекти в Тракийски туристически район, както и специализирани туристически маршрути;

- възстановяване на родовата памет и утвърждаване на духовните ценности на гражданското общество, на уникалното българско културно-историческо наследство чрез подпомагане на инициативи в областта на култура, изкуство, образование, опазване на околната среда, социална и етническа интеграция, туризъм.

Last Project

Year:
"Предисторически Пловдив" - опит за историко-историографско изследване
 
Description:
"Предисторически Пловдив" е новата книга на Божидар Чапъров и Валентина Чапърова - "Предисторически Пловдив". Изданието е своеобразен опит за историко-историографско изледване и има за цел да представи документално, въз основа на публикуваната информацията (не хипотетично), проучванията във връзка с праисторическата топография на Община Пловдив, започнали през далечната 1868 г. и продължили с прекъсвания до края на 20 век. Книгата се подготвя най-напред за специалисти и после за всички, навлезли в някаква степен в анализа на историографската материя за тези периоди и за онези, които желаят да усетят духовете на дедите ни и величието на Пловдив. rnrnИздаването на "Предисторически Пловдив" стана възможно благодарение на Програмата на Община Пловдив за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания (2014) и е отпечатана в Университетско издателство „Паисий Хилендарски” - Пловдив.rnrn„Да се опитам да напиша предисторията на нашия град е предизвикателство, с което не се наемам - такива писания и анализи следва да са колективно дело” - Божидар Чапъров, автор.

History

"Виното на Сабазии-Загрей" общ. Минерални бани, 2012