Български   3638 NGOs




NGO Profile

Step for Bulgaria

Step for Bulgaria

Foundation
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Youth issues, policies and research
Education
Social
 
Mission
“Стъпка за България” е фондация в обществена полза, която развива уменията на младежи в нужда от кариерна мотивация, ориентация и развитие да бъдат успешни и самостоятелни възрастни. Вече над 10 г. правим това като въвличаме доброволци - успешни професионалисти от различни сектори - да подкрепят младежите с личния си пример в програмите ни от дългосрочно менторство, целогодишни кариерни работилници и сплотяващи общността събития.

History

ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ



I. ТЕКУЩИ

1. МЕНТОРСКА ПРОГРАМА

ПРОБЛЕМЪТ: Младежите в неравностойно положение имат редица проблеми, които затрудняват тяхната образователна и социална интеграция, което на по-късен етап води до сериозни трудности при професионалната им ориентация и реализация. Поради липсата на социални умения, както и липсата на модели на поведение, младежите се оказват неподготвени да се сблъскат с предизвикателствата на реалния живот и попадат в социална изолация.

РЕШЕНИЕТО: МЕНТОРСКА ПРОГРАМА

Менторството – що е то?

- начин да подкрепим млади хора в неравностойно положение, които са на път да вземат важни решения за бъдещото си развитие

- възможност да бъдем модел на поведение, вдъхновител и доверен съветник.

Нашата цел: Ние целим да разгърнем потенциала на младежите в неравностойно положение в България, като ги вдъхновим и насърчим да бъдат мотивирани, да взимат правилни решения и да градят бъдещето си. Това се случва чрез подкрепата на ментор, който да бъде техен модел на поведение и добър приятел.

Резултати, които искаме да постигнем: Чрез програмата ние се стремим да постигнем положителен ефект върху вярата в собствените способности /самочувствието/ на младежите, мотивацията за успех, развитието на техните социални умения, подобряването на отношенията с връстници/родители/учители, успешната професионална и социална реализация.

Какво очакваме от менторите?

- Да общуват активно и ефективно

- Да вдъхновяват

- Да бъдат креативни

- Да поставят правила и граници

- Да поставят ясни и реалистични цели

- Да спазват обещанията си

Какво предлагаме на менторите?

- Въвеждащи и текущи обучения

- Идеи и насоки

- Примерни теми за дискусии

- Организиране на съвместни събития и инициативи (с други ментори и младежи)

- Включване в мрежа от доброволци

- Логистична подкрепа

Как можете да се включите?

* Станете ментор

* Насочете младеж към менторската програма

* Подкрепете ни с идеи как да направим програмата още по-добра

* Направете дарение за нашата кауза



2. ПРОЕКТ „КИНО-ПОГЛЕД“

Проект „Кино поглед“ е изцяло базиран на филмовото изкуство като средство за повлияване в положителна насока на развитието на децата и младежите, израстнали без родителска грижа. Филмите са уникални с това, че чрез тях по един синтезиран начин се представя личният пример на хора с разнообразни житейски съдби. Съпоставено с продължителния процес на промяна при реалното общуване, което понякога отнема години, филмът трае час и половина, но повлиява възприятията на зрителя за дълго.

Идеята на проекта е да даде възможност на младежи в неравностойно положение да погледнат на света чрез примера на герои, персонажи и случки от световното и национално кино. Чрез силата на личния пример, човек може да бъде “подтикнат“ към промяна в добра посока.

Водещ на проекта е доброволец към фондацията – режисьор, който познава в дълбочина силата на филмовото изкуство. Израстнал сред различни поколения актьори, режисьори и хора на изкуството, Иван е възпитан да цени и да разбира посланията, които дават персонажите от филмите, в измерения понякога невидими за обикновения зрител. Пред децата и младежите ще бъдат разкрити необятните хоризонти и цветове на света, като целта е да се премахнат от тях страховете и съмненията за тяхната лична реализация.



3. Училищна подкрепа

Нашите посветени доброволци подпомагат младежи в неравностойно положение с уроци по основните предмети, преподавани в училище, както и с преподаване на чужди езици, посредством седмични срещи.



II. ИЗПЪЛНЕНИ ПРОЕКТИ



Лятна академия

Лятна обучителна програма за младежи в неравностойно положение, които живеят без родителска грижа.

Целта на програмата е младежите - участници да придобият полезни умения за планиране на своя независим живот, за продължаване на своето образование и ориентиране към подходяща кариера след напускане на грижа.

По време на академията екип от доброволци и професионални обучители преподават на младежите английски, компютърна грамотност, управление на бюджети, кариерно планиране и невербална комуникация.



Стъпи в бъдещето

Целогодишна обучителна програма за млади хора в неравностойно положение от България. Целта на програмата е младите участници да бъдат подкрепени в развитието на своите личностни и професионални качества и да натрупат знания и умения да водят независим живот извън грижа.

Програмата обединява образователни модули, преподавани от нашите доброволци и професионални обучителни курсове за младите хора.